środa, 25 listopada 2015

Owoc vs warzywo, czyli pomidor

Pomidor to roślina z rodziny psiankowatych pochodząca z Ameryki Południowej.
Uprawa trwa już od około 8 tysięcy lat.
 
Pierwotnie traktowany był na równi z trucizną, jednak z czasem ludzie zaczęli odkrywać jego korzystne właściwości i dziś jest on najpopularniejszym warzywem na całym świecie.
Do Polski pierwsze pomidory sprowadziła Królowa Bona Sforza w XVI wieku.

Rodzina psiankowatych - oprócz pomidorów należą do niej m.in.:
  • papryka
  • chili
  • ziemniaki
  • bakłażany


Owoc vs warzywo ??

Pomidor klasyfikuje się jako owoc tylko pod względem botanicznym, jeśli chodzi zaś o klasyfikację towarów spożywczych jest to warzywo.
 
Rodzaj żywności ??

Nasze czerwone pyszne warzywo zaliczamy do żywności funkcjonalnej, ponieważ dostarcza naszemu organizmu zdrowotne korzyści.
  • Źródło ogromnej ilości witamin: A, B1, B2, B6, C, PP, Karoten, kwas foliowy
  • Źródło magnezu, fosforu, żelaza, sodu, wapnia oraz potasu
  • Źródło likopenu (związek fitochemiczny) - jest to przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworem (głównie płuc i prostaty). Lepiej przyswajany jest z gotowanych pomidorów niż z surowych.
  • Zawiera kwas liponowy, dzięki któremu poprawia się nasz metabolizm. Kwas liponowy pełni również funkcję ochronną, chroni np. przed wystąpieniem retinopatii cukrzycowej, pomaga w leczeniu zatruć grzybami, jak i metalami ciężkimi. Oprócz łagodzenia różnych dolegliwości przy chorobach wątroby, pomaga kontrolować i zachować prawidłowy poziom cukru we krwi oraz sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych.
  • Cholina, która jest organicznym związkiem chemicznym (zawiera się w lecytynie) wpływa korzystnie na sen, naukę oraz zapamiętywanie.
  • Pomidor w 100g zawiera 15kcal, przez co stanowi idealną przekąskę dla wszystkich

Krótko mówiąc, oprócz dobrego smaku, wielu rodzajów, dobrego wpływu na organizm oraz niską kaloryczność, pomidory to taki rodzaj pożywienia, po który możemy sięgać często i bez wyrzutów sumienia. Warto mieć je zawsze pod ręką nie tylko ze względu na różnorodność potraw jakie można z nich lub z nimi zrobić, ale również ze względu na zdrowie.
 

Pozdrawiam :):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz