wtorek, 8 grudnia 2015

Kakaowiec - słodki grzech czy dar od niebios?

Samo słowo "czekolada" bądź jej widok poprawia niektórym nastrój. A kosztowanie jej już prawdopodobnie wszystkim :) To chyba jedyny rodzaj żywności, którego nie sposób porównać z jakimkolwiek innym.
Zastanawiałam się jak się zabrać za tą niezwykłą żywność i doszłam do wniosku, że najlepiej będzie jak podzielę ją na parę części.
Głównie dlatego, że można o niej mówić bez końca; zarówno o smaku, jak i o właściwościach, które doprawdy zadziwiają!
 
Dzisiaj część pierwsza, a więc kakaowiec.

Historia sięga do?

- 3 tysięcy lat wstecz, czyli za czasów kiedy to żyli jedni z największych twórców cywilizacji Ameryki Środkowej - Olmekowie.
- Kolejną cywilizacją, która doceniła kakaowiec i uprawiała go z czcią godną "napoju Bogów" byli Majowie. Był to rodzaj pożywienia wysoce szanowany, gościł na stołach najznakomitszych i wybitnych osobowości, arystokracji, osób duchownych itp.
- Od Majów przejęli kult kakaowca i jego uprawę Aztekowie. Ponadto uczynili z ziaren kakaowca swoją walutę.
- Kakao ochrzczone "pokarmem Bogów" zostało w 1753r. przez Karola Linneusza w przekonaniu o jego niezwykłości.
- Początkowo czekolada znana była tylko w formie płynnej, często spożywana na ostro z dodatkami np. chili
- Do Europy kakao sprowadzone zostało przez Krzysztofa Kolumba
- 1849r - pamiętna data - pierwsza tabliczka czekolady!
- Sam Cortes o kakao: "Boski napój, który wzmaga odporność i uwalnia od zmęczenia. Kubek tego cennego napoju pozwala człowiekowi pracować cały dzień bez pożywienia!"


KAKAOWIEC ?

 Należy do drzew niewysokich z rodziny ślazowatych, które liczą sobie wiele gatunków. Jednak czekolada powstaje tylko z jednego, a mianowicie z kakaowca właściwego. Jego największe uprawy znajdują się w Afryce, a pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej.

 Czekolada wytwarza się z nasion kakaowca.
 Czekolada = Kakao

 Zgadza się, czekolada zawiera tylko i wyłącznie JEDEN składnik! Jest nim kakao. Nie potrzebuje mieć w składzie ani cukru, substancji chemicznych czy nabiału.

 

Owoc kakaowca charakteryzuje twarda skorupa.
Dojrzałe owoce nie spadają na ziemię. Produkowane są przez cały rok.
Kakao = ziarno, orzech owocu pochodzącego z kakaowca.
 
Z nasion kakaowca można wytworzyć dwa produkty:
  • Kakao
  • Masło kakaowe
Istnieją trzy główne odmiany:
  • Criollo - najbardziej ceniona i najrzadziej spotykana, stanowi tylko 1% światowego rynku czekolady
  • Forastero - najpopularniejsza odmiana i najczęściej spotykana
  • Trinitaro - wymieszanie powyższych odmian

W całej historii żywności ziarna kakaowca były, są i zapewne będą najbardziej strzeżonym sekretem.
W wyniku wielu badań nad czekoladą wniosek pozostaje ten sam. Surowe ziarno kakaowca jest najlepszym naturalnym pożywieniem, które dostarcza nam nie tylko energii, ale i wielu, na prawdę wielu substancji odżywczych. Ponadto pomaga w schudnięciu!


SERCE - na "problemy sercowe" i nie tylko:

  • Wspiera funkcjonowanie układu krążenia
  • Pomaga zachować naturalną równowagę emocjonalną i przywrócić ją, gdy  jest zachwiana
  • Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • Obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałom
 
Kakowiec jest najlepszym źródłem naturalnym substancji odżywczych wypisanych poniżej:

Przeciwutleniacze - największe stężenie wśród całej puli produktów żywnościowych. Więcej niż w jagodach goji, acai, borówkach, granatach, czerwonym winie i wszystkich innych. Znajdziemy tu:
  • polifenole
  • katechiny
  • epikatechiny
Korzyści:
  • broni przed zwyrodnieniami
  • chroni przed chorobami związanymi z wiekiem
  • wzmaga skuteczność "superziół" np. kociego pazura, traganka, leczniczych grzybów itp.
Magnez - znów kakaowiec jest idealnym źródłem, wręcz najlepszym.

Korzyści:
  • wspomaga pracę mózgu i jego wydajność
  • chroni przed złymi skutkami stresu
  • poprawia perystaltykę jelit
  • wspomaga pracę serca
  • usprawnia przepływ i dotlenienie krwi
  • osłabia skurcze menstruacyjne
  • pomaga w budowaniu mocnych kości
  • rozluźnia mięśnie
  • wspomaga elastyczność
Żelazo
  • przeciwdziała anemii
  • oczyszcza krew
Chrom
  • wspomaga zachowanie równowagi poziomu cukru we krwi
Cynk
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wątroby, ustrojowych płynów płciowych, trzustki oraz skóry
Miedź
  • wzmacnia odporność
Kwasy tłuszczowe omega-6 - tylko w surowych ziarnach kakaowca, po przetworzeniu otrzymamy już zjełczałe kwasy tłuszczowe.

Witamina C - zawiera się tylko w surowych ziarnach kakaowca.

Mangan

Fenyloetymina (PEA) - substancje, które produkuje nasz organizm w stanie zakochania. Okazuje się, że miłość i czekolada znalazła uzasadnienie dla swojego związku.
  • poprawia koncentracje oraz pracę mózgu
  • zmniejsza łaknienie
Anandamid - również wytwarzany w naszym organizmie, tym razem po aktywności fizycznej. Wytwarza się wówczas, gdy mamy dobry nastrój. Swoje źródło naturalne znajduje tylko i wyłącznie w kakaowcu. Wspomaga zachowanie dobrego nastroju przez dłuższy czas.

Tryptofan - również wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, ponadto pomaga wytwarzać serotoninę, która osłabia napięcie, niepokój i chroni nas przed stresem. Niestety pod wpływem wysokiej temperatury ulega rozpadowi, korzyści możemy czerpać z niej jedząc wyłącznie surową, nieprzetworzoną czekoladę.

Serotonina - nasza linia obrony przed stresem i wskaźnik dobrego samopoczucia.

Błonnik - oczyszcza jelita, wspomaga układ trawienny i perystaltykę jelit

Kofeina i teobromina - kofeiny w kładzie ziaren kakaowca jest niewiele, jednak wynagradza to teobromina, której kakaowiec jest najbogatszym źródłem. Wspomaga walkę z ubytkami w zębach, ułatwia pracę serca, rozrzedza krew i oczywiście pobudza.

Szkodliwy kwas szczawiowy? - Dopiero po przegotowaniu kwas szczawiowy staje się dla nas szkodliwy, jeśli chodzi o skład to więcej kwasu szczawiowego znajdziemy w szpinaku.



Dobroczynne działania czekolady najlepiej odczują osoby sięgające po nią sporadycznie!
Nie mam na myśli jednej kostki czekolady na miesiąc, ale przykładowo zaleca się jedną, dwie kostki maksymalnie w ciągu dnia, co nie znaczy że musimy jeść codziennie czekoladę. Dzięki teobrominie wpływa na nas poniekąd uzależniająco, a co za tym idzie organizm może się przyzwyczajać do korzystnych właściwości.

Zalecane dziennie spożycie surowych ziaren kakaowca dla 1 osoby:
  • Mała porcja: 1 ziarno na około 8-10 kg wagi
  • Umiarkowana porcja: 1 ziarno na około 5-8 kg wagi
  • Za duża porcja: 1 ziarno na 1,5-5 kg wagi
Np. Przy wadze 63kg, umiarkowana porcja wynosi 8-13 ziaren na dzień.

Podsumowując.

Kakaowiec to niebywałe połączenie wartości odżywczych, smaku, niezwykłych korzyści zdrowotnych i zastrzyk dobrego samopoczucia.
W diecie jest bardzo istotny i potrzebny, wspomaga pracę całego organizmu, chroni przed zawałami, nowotworami i wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Co jest istotne?

Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są ziarna kakaowca. Nie jest to mleczna czekolada, czekolada z dodatkami, polewami, nadzieniami itp. Jest to najlepiej surowa, nie przetworzona, gorzka czekolada. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością w formie odłamków ziaren kakaowca.
Jeśli chodzi o formę tabliczek, niech będzie to gorzka czekolada o jak największej zawartości kakao.

Sposobów spożywania jest równie wiele, ile pomysłów.
Jakie są wasze? :)

Pozdrawiam :)

2 komentarze:

  1. Naprawdę Fajnie, najciekawsze info fajnie streszczone.
    Pozdrawiam i czekam na więcej.
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący blog, mnóstwo przydatnych i ciekawych informacji:)
    Od "dzisiaj" zaczynamy zdrowo się odżywiać
    Pozdrawiamy

    Justyna & Beata

    OdpowiedzUsuń