piątek, 29 stycznia 2016

Burak cud - czyli o właściwościach zdrowotnych buraków

 Kolejne bardzo popularne warzywo, które prawdopodobnie każdy z nas zna nie tylko z własnych doświadczeń w kuchni, ale również z cudownych przepisów babć na katar, przeziębienie, zastrzyk energii itp. I słusznie, są to nie tylko metody skuteczne, ale też zdrowe, pozbawione jakiejkolwiek chemii i skutków ubocznych. Ciśnienie tętnicze za pomocą soku z buraków można wyleczyć w kilka dni, buraki przodują w walce z nowotworami a takich korzystnych, wręcz zaskakujących właściwości buraków jest o wiele, wiele więcej!


HISTORIA:
  • Dawno, dawno temu w - starożytności
  • Kolebka - Babilonia
  • Zdrowotne właściwości - znane już za czasów starożytnych Greków i Rzymian
  • Polska - około XIV w

BURAK:

Burak zwyczajny należy do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Możemy wyróżnić wiele jego odmian np. korzeniowa i liściasta (inaczej botwina), a wszystkie pochodzą od buraka dzikiego. Buraki cukrowe, ćwikłowy czerwony i pastewne to kolejne odmiany buraków korzeniowych.


SKŁAD:
  • antocyjany - barwniki występujące również w czerwonym winie
  • witaminy: kwas foliowy, A, B1, C
  • minerały: potas, wapń, żelazo, sód, magnez, mangan, fosfor, chlor, fluor, cynk, kobalt, rubid, cez
  • błonnik
  • 100g = ok. 39kcal
KORZYŚCI:
  • powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych - leczy nowotwory!
  • wspomaga organizm po chemioterapii i w innych stanach rekonwalescencji
  • wspomaga leczenie białaczki
  • zapobiega anemii i leczy ją
  • zapobiega i leczy nadciśnienie
  • przeciwdziała miażdżycy
  • zapobiega chorobom serca
  • obniża ciśnienie krwi
  • oczyszcza krew
  • odkwasza organizm
  • wspomaga i korzystnie wpływa na układ krwionośny
  • wpływa na jakość i tworzenie czerwonych krwinek
  • zapobiega osteoporozie
  • przeciwdziała bólom kręgosłupa oraz zapaleniom korzonków
  • przeciwdziała demencji
  • reguluje poziom cholesterolu
  • pomaga na zgagę i nadkwasoty
  • goi owrzodzenia w obrębie przewodu pokarmowego
  • wspomaga leczenie zapalenia żołądka hemoroidów oraz wrzodów
  • łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe
  • hamuje procesy gnilne w jelicie
  • wspomaga leczenie zespołu jelita nadwrażliwego
  • wspomaga pracę wątroby i przewodów żółciowych
  • wspomaga leczenie chorób nerek
  • pomaga w walce z otyłością
  • hamuje apetyt na słodycze
  • doskonały środek na zaparcia
  • poprawia wydolność fizyczną organizmu
  • pozytywnie wpływa na produkcję hormonów, które odpowiadają za popęd seksualny
  • wspomaga leczenie bezpłodności
  • reguluje zachwiania cyklu miesiączkowego
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu - dla kobiet w ciąży
  • reguluje i wspomaga trawienie
  • pobudza krążenie
  • wspomaga przemianę materii
  • łagodzi objawy menopauzy i wzmacnia organizm
  • wzmacnia odporność
  • leczy przeziębienia, grypy, infekcje, wirusy, katar itp.
  • łagodzi objawy zatrucia alkoholem - tzw. "kaca"
  • wspomaga leczenie depresji
  • zmniejsza napięcie nerwowe oraz stres
  • pomaga na bezsenność
  • poprawia samopoczucie
  • wspomaga pracę mózgu, koncentrację i pamięć
  • hamuje proces starzenia się
  • wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm

BOTWINA:

 To nic innego jak niedojrzały burak ćwikłowy, który w prawie w 90% składa się z wody, dzięki czemu jest jeszcze mnie kaloryczny. Jest wręcz idealnym źródłem błonnika dla osób z nadwagą.

DOBRY BURAK ĆWIKŁOWY:

 Musi mieć cienką skórkę i jednolity kolor po przekrojeniu. Powinien mieć również błyszczący miąższ, im ciemniejszej barwy - tym lepiej.
Nie należy kupować największych okazów. Raczej panuje tutaj taka zasada, że im większy burak, tym większa zawartość chemii, której nie chcemy.

NIEWSKAZANE:
 
 Buraki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, przez co niestety muszą na nie uważać, ograniczyć je lub całkiem zrezygnować osoby z cukrzycą. Nie dotyczy to osób chcących zrzucić nadwagę ze względu na niską kaloryczność.

WSKAZANE:
  • wszystkim pozostałym
  • zwłaszcza dla dzieci i młodzieży
  • dla kobiet w ciąży
  • dla kobiet starających się o dziecko
  • dla chorych na nadciśnienie, na choroby serca
  • na problemy z układem krwionośnym i pokarmowym
  • na depresję i stany pokrewne
  • na potencję
  • dla osób starszych
  • dla osób chorych na raka
  • dla osób po chemioterapii bądź w okresie rekonwalescencji
  • itp.
 Mnie osobiście buraki zadziwiają tą ogromną siłą, którą wspomagają nas i leczą. Najlepiej oczywiście spożywać je na surowo, do sałatek, w postaci surówek bądź soków ale można też poeksperymentować w kuchni. Jedno jest pewne, na pewno wyjdzie to na zdrowie :)

POZDRAWIAM :)

1 komentarz:

  1. bardzo ciekawy artykuł , teraz już dużo więcej wiem, dzięuję

    OdpowiedzUsuń