poniedziałek, 11 stycznia 2016

Co nieco o cukini - wszystko o kabaczku

Jedno z moich ulubionych warzyw. Cukinia jest lekka, smaczna i pasuje prawie do wszystkiego, ponadto oczyszcza organizm, odkwasza i czyni go zdrowszym. Kolejną dużą zaletą jest mnóstwo możliwości przyrządzenia.


HISTORIA i inne:

  •  Cukinia jest jedną z odmian dyni zwyczajnej, którą odkryto i nazwano we Włoszech od "zucchini", co oznacza małą dynię.
  • Inną, równoznaczną nazwą warzywa jest kabaczek.
  • Za kolebkę cukinii uznaje się Meksyk oraz Amerykę Południową.
  • Niska kaloryczność
  • Posiada kilka odmian, może być zielona, pasiasta, żółta itp.

SKŁAD:
  • 100g = ok. 15kcal
  • Duża zawartość witaminy A
  • Witaminy C, K, B1, B2, beta karoten, PP,
  • Wapń, Fosfor, Żelazo, Sód, Potas, Magnez, Jod
  • Białko
  • Błonnik
  • Węglowodany
  • Tłuszcze - znikoma ilość

Najbardziej popularne są cukinie o podłużnym kształcie i zielonej barwie. Co ważniejsze, jeśli chodzi o warzywa, nie muszą być gotowane do spożycia. Na surowo jest równie smaczna, jak i po gotowaniu, pieczeniu czy faszerowaniu.
Nie przyswajają metali ciężkich - olbrzymia zaleta cukinii! Można spokojnie włączyć ją w swoje menu bez obaw o jakiekolwiek trucizny, pryskanie i inne takie.

KORZYŚCI:
  • posiada wysoką wartość dietetyczną
  • jest lekkostrawna
  • pomaga w zrzuceniu nadwagi i w odchudzaniu się
  • oczyszcza organizm z toksyn, detoksykuje go
  • wspomaga trawienie
  • odkwasza organizm
  • wzmaga odporność - za sprawą dużej ilości witaminy C
  • zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka (głównie narządów przewodu pokarmowego)
  • łagodzi zgagę, refluks oraz wrzody żołądka
  • chroni oczy
  • jest idealna dla cukrzyków i osób z wrażliwym układem pokarmowym
  • dla dzieci od 6-7 miesiąca

DZIECI:

Cukinia jest jednym z nielicznych warzyw, które są polecane dla dzieci już od 6-7 miesiąca życia. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i nie zatrzymuje wody w organizmie. Posiada wiele wartości odżywczych, które maluchy mogą spokojnie przyswoić bez obaw o jakiekolwiek dolegliwości układu pokarmowego.
Najlepiej oczywiście wybierać warzywa swoje lub o wiadomym pochodzeniu.

KUPUJĘ CUKINIĘ I CO DALEJ?
  • Kupując:
Wybieramy warzywa nie przekraczające 30cm.
Skórka nie powinna mieć żadnych przebarwień, plam ani uszkodzeń.
Nie kupujmy bardzo lekkich warzyw, ani zbyt błyszczących.
  • W domu:
Przechowujemy cukinię w suchym, chłodnym, nienagrzanym i nienasłonecznionym miejscu - nie koniecznie w lodówce, w której traci smak.
Dobrze jest odseparować ją od innych warzyw i owoców.
  • Gotując:
Na surowo jako przekąska bądź dodatek do sałatek i innych dań.
Gotowana do obiadów, do sałatek, do mięs, do leczo i innych dań.
Duszona, faszerowana, grillowana, smażona...


Wychodzi na to, że cukinia oferuje dość trochę odżywczych składników
przy minimalnych wysiłkach i nawet znikomych zdolnościach kuchennych, jako że można ją spożywać na surowo.
Jest całkowicie bezpieczna zarówno dla diabetyków, dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem, jak i dla osób chcących zrzucić parę lub paręnaście kilo.
A jeśli chodzi o kuchnię, to można z niej zrobić wszystko.

Jak najczęściej jej używacie? Macie jakieś sprawdzone przepisy?

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz