wtorek, 19 stycznia 2016

Idealna na podjadanie - właściwości marchewki

 Nie odłącznie związana z królikiem bugs i niedzielnym rosołem. Marchewka jest powszechnie znanym i używanym w kuchni warzywem, co ważniejsze, jest też przeważnie lubiana przez dzieciaki. Biorąc pod uwagę jej zalety, korzystny wpływ jaki wywiera na nasz organizm - jest to świetna nowina.


HISTORIA:

  • Czas "historyczny" - starożytność (biała odmiana marchewki - różniąca się smakiem od znanej nam w dzisiejszych czasach odmiany)
  • Kolebka - prawdopodobnie Chiny lub Persja
  • Europa - sprowadzona przez Hiszpanów VIII w.
  • Pierwsze pomarańczowe marchewki - zostały wyhodowane w Holandii w XVII w.
  • Inne odmiany - żółta, fioletowa oraz biała marchewka po dziś dzień jest dostępna w sprzedaży

MARCHEWKA:

 O pełnej nazwie marchewka zwyczajna, należy do roślin z rodziny selerowatych. Ma wiele różnych odmian, z których najbardziej znane wymieniłam powyżej. Warzywo jest bardzo popularne, stosunkowo tanie oraz posiadające wiele wartości odżywczych.
 Jako, że jest uprawiana w klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym, spokojnie można hodować ją we własnym ogródku.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 34kcal
  • Witaminy: B1, B2, B6, C, A, E, H, K, PP, kwas foliowy
  • Składniki mineralne: sód, wapń, fosfor, potas, siarka, magnez, mangan, żelazo, miedź, jod, cynk
  • woda - w przeważającej części
  • składniki odżywcze
  • olejek lotny
  • pektyny
  • błonnik

KORZYŚCI:
  • Reguluje pracę żołądka
  • Pozytywnie działa na wzrok
  • Obniża poziom cholesterolu i tłuszczu
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Chroni przed miażdżycą, jak również przed chorobami wieńcowymi
  • Oczyszcza organizm
  • Pozytywnie wpływa na aktywność seksualną
  • Wzmacnia organizm i wspomaga układ odpornościowy
  • Chroni przed anemią
  • Poprawia metabolizm
  • Działa przeciwpasożytniczo oraz przeciwcukrzycowo
  • Wspomaga pracę układu nerwowego
  • Chroni przed rakiem płuc (nawet u palaczy)
  • Chroni również przed rakiem piersi, pęcherza moczowego, prostaty, szyjki macicy, krtani, przełyku, jelita grubego, oraz okrężnicy
  • Ma działanie rozkurczowe i przeciwbólowe
  • Odgrywa pomocną rolę przy regulacji cyklu miesiączkowego
  • Pomaga w walce z bezpłodnością
  • Zapobiega zaparciom i reguluje układ trawienny
  • Zapobiega infekcjom pęcherza moczowego i układu rozrodczego
  • Zwalcza wolne rodniki
  • Bardzo korzystnie wpływa na cerę i najogólniej mówiąc urodę
  • Wygładza zmarszczki


Na receptę w momencie:
  • zaburzeń trawiennych (zwłaszcza u niemowląt, starszych dzieci)
  • zaparć
  • niedożywienia
  • słabej odporności na różne infekcje pęcherza moczowego i układu rozrodczego
  • stanów zapalnych pęcherza moczowego i układu rozrodczego
  • niedokrwistości
  • otyłości
  • stanów zapalnych skóry i wszelkich z nią problemów oraz dolegliwości
  • zarażenia pasożytniczego (np. glisty, owsiki)
  • nieprawidłowej przemiany materii
  • zachorowania na miażdżycę
  • zachorowania na cukrzycę
 Jest to rewelacyjne warzywo, nie tylko zdrowe, ale i smaczne, które na co dzień gości w naszych potrawach. Równie dobrze wykorzystuje się je w daniach obiadowych, w daniach mięsnych, warzywnych, w sałatkach, ale również dobrze jest spożywać je w formie soków.
Nie musi to być stricte sok z samej marchewki, możemy wykorzystać inne warzywa i/lub owoce by urozmaicić nasz napój.
 Marchewka jest również jednym z pierwszych warzyw, jakie można spokojnie podawać dziecku dbając o jego zdrowie.

Jadłeś ją może dzisiaj ? :)

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz