środa, 13 stycznia 2016

Źródło witaminy C ale i nie tylko! - Cytryna

Najczęściej stosowana jest jako dodatek do herbaty, niektórzy są tak przyzwyczajeni do takiego napoju, że bez cytryny herbata im nie smakuje. Każdy też wie, że owoc zawiera bardzo dużo witaminy C, podnosi odporność i świetnie się sprawdza na przeziębienia. Cytryna skrywa w sobie jednak więcej właściwości, sprawdź czy wiedziałeś o większości z nich ;)


HISTORIA:

  • Skąd pochodzi? Południowowschodnie Chiny
  • Od kiedy? Czasy starożytne (Rzymianie, Grecy)
  • Powstanie? Prawdopodobnie krzyżówka limy i cytronu
  • Europa? Średniowiecze
  • Największe plantacje: USA, Meksyk, Hiszpania, Włochy, Grecja

CYTRYNA:

 Cytryna, cytryna zwyczajna lub cytryna właściwa - każda nazwa opisuje ten sam znany nam owoc, niczym się on nie różni. Należy do rodziny rutowatych, gdzie rośnie na drzewach owocowych inaczej zwanych cytrynowych.
 Od dawien dawna była używana w domu jako lekarstwo i złoty środek na przeziębienia, infekcje i inne dolegliwości.
 Oprócz właściwości leczniczych, cytryna słynie z korzystnego wpływu na urodę.


HERBATA Z CYTRYNĄ:

Bardzo popularny napój, o czym wspominałam na samym początku.
Niestety okazuje się, że nie jest on zbyt dobry dla naszego zdrowia. Dlaczego ?
  • Po pierwsze cytryna uwalnia z liści herbaty glin, który ma niekorzystny wpływ na pracę mózgu.
  • Po drugie, tak cenna witamina C, której często szukamy w cytrynie zostaje zniszczona pod wpływem wysokiej temperatury.
Jeśli ktoś nie może zrezygnować z herbaty z cytryną, musi uważać na to jak ją zaparza.
Cytrynę można dodać do herbaty dopiero po zaparzeniu liści herbaty lub torebki i usunięciu ich ze szklanki. Najlepiej jak już trochę herbata się przestudzi.
Niestety ale jednoczesne zaparzanie torebki herbaty i wkrojenie czy wyciśnięcie cytryny skutkuje zniszczeniem jej dobroczynnego wpływu a jednocześnie zwiększeniem szans na chorobę Alzheimera.

SKŁAD:

  • Witamina C - (100g = 53mg)
  • Witaminy E, B1, B2, B3, B6, P
  • olejki lotne, kleje roślinne, terpeny itp.
  • minerały: potas, magnez, żelazo, jod, wapń, sód, fosfor
  • kwas cytrynowy
  • tłuszcze
  • białka
  • węglowodany
  • polifenole
KORZYŚCI:
  • wzmacnia odporność
  • chroni przed infekcjami, wirusami, grypą, przeziębieniem itp.
  • uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga układ krążenia
  • wspomaga odchudzanie
  • chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem
  • korzystnie wpływa na procesy trawienne
  • zwalcza bakterie i pasożyty
  • przyspiesza gojenie się ran
  • zapobiega zapaleniom żołądka
  • wspomaga pracę trzustki
  • odświeża oddech
  • zwalcza nudności, zgagę i inne objawy niestrawności
  • wspomaga funkcjonowanie wątroby
  • łagodzi bóle gardła, wrzody wewnątrz jamy ustnej
  • rewelacyjnie działa na skórę, pomaga w walce ze skórą trądzikową
  • korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci
  • zalecana dla kobiet w ciąży - wspomaga prawidłowy rozwój płodu, budowę kości i zębów

ZEWNĘTRZNE WYKORZYSTANIE CYTRYNY:

Bardzo duże zastosowanie ma w domowej kosmetyce.

Wpływa korzystnie na włosy, gdzie cytrynę można wykorzystać do płukanek, masek, odżywek itp. Należy jednak uważać, ponieważ cytryna rozjaśnia włosy. Pomaga również w walce z łupieżem.
Na skórze może wybielić przebarwienia, zlikwidować trądzik i przywrócić blask i młodzieńczy wygląd oczyszczając ją oraz odświeżając. Wygładza skórę rąk i stóp, warto jej używać przy zrogowaceniach naskórka.
Działa też na opryszczkę i grzybicę.
Oprócz przyspieszenia gojenia się ran, cytryna oczyszcza je i dezynfekuje.
Ponadto można użyć jej na złagodzenie migreny i bólów głowy.
Cuda w łazience - wybiela plamy na bieliźnie i innych tkaninach.


ZDOBYĆ I STOSOWAĆ:

Kupując wybierajmy owoce o nieprzebarwionej skórce, pięknie ubarwionej i ciężkie.
Przechowywanie - chcąc jak najdłużej przechowywać cytryny możemy je włożyć do słoika z wodą i schować do lodówki. W ten sposób powinny wytrzymać nawet miesiąc.
Stosować ? Można do wszystkiego. Można skrapiać cytryną sałatki, dania, mięsa, ryby itp. Można ją wyciskać do herbat, do wody, do dresingów itp.
 

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz