wtorek, 9 lutego 2016

Grejpfrut - działanie nie tylko odchudzające, korzyści i właściwości

Grejpfrut nie jest najpopularniejszym z cytrusów, jednak ma wielu swoich zwolenników. Przyjęło się, że owoc sprzyja odchudzaniu i jest mało kaloryczny - zgadza się, jednak to nie wszystko. Na jego korzyść przemawia smak, bogaty skład, który zapewnia właściwości zdrowotne i lecznicze oraz rozmaite możliwości przyrządzenia i skosztowania.


GREJPFRUT:
  • Pochodzenie - karaibska wyspa Barbados
  • Po raz pierwszy w Ameryce - Amerykańska Floryda rok 1823, gdzie owoce wciąż są uprawiane. Tam również powstały pierwsze różowe grejpfruty (mutacja naturalna)
  • Nazwa:
Winogronowym owocem nazwali grejpfruta anglosasi przez sposób, w jaki wyrastają jego owoce.
Cytryna z raju - to nazwa łacińska grejpfruta (Citrus paradisi)
Z języka angielskiego tłumaczymy "fruit" - owoc, "grape" - grono.
  • Powstanie - krzyżówka pomarańczy olbrzymiej i mandarynki chińskiej
  • Roślina - należy do rodziny rutowatych
  • Najwięksi importerzy sprowadzający grejpfruty na rynek Polski - Turcja, Hiszpania
  • UWAGA - Bardzo ważne!!!
Jedzenie grejpfrutów przy zażywaniu wielu leków jest bardzo niebezpieczne - o czym powiem jeszcze poniżej.

RODZAJE & ODMIANY
  • czerwone
  • zielone
  • żółte
Czerwony grejpfrut - charakteryzuje się wyraźnym gorzkim, kwaśnym smakiem. Jest soczysty i zdrowszy niż odmiana żółta i zielona, ponieważ zawiera dużo więcej witaminy C, karotenoidów i likopenu.
Zielony grejpfrut - odmiana pochodząca z Izraela, powstała na skutek wymieszania grejpfruta z pomarańczą olbrzymią. Jest łagodniejszy od odmiany czerwonej, ma słodki lecz średnio soczysty smak ale i zawiera więcej antyoksydantów.
Żółty grejpfrut - odznacza się soczystym, kwaśnym smakiem.


SKŁAD:
  • Witaminy: C, z grupy B, A, E, PP, kwasu foliowego
  • Naryngina, karoteny - np. likopen
  • Minerały: potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor, fluor,
  • Błonnik
  • Pektyny, flawonoidy, fenole
  • Woda - w 90%
  • 100g - ok. 40kcal

KORZYŚCI:

serce
  • obniżają poziom cholesterolu
  • wypłukują złogi w naczyniach krwionośnych
  • wspomagają pracę serca
  • chronią i zapobiegają przed chorobami serca, udarami, przed zawałami, miażdżycą, nowotworami itp.
  • obniżają ciśnienie tętnicze
  • regulują poziom lipidów
  • wspomagają układ krążenia
  • obniżają krzepliwość krwi
odchudzanie, cukier itp.
  • przyspieszają metabolizm
  • sprzyjają odchudzaniu się
  • oczyszczają organizm
  • obniżają poziom glukozy we krwi - dla cukrzyków i osób z insulinoodpornością
  • zwiększają wrażliwość komórek na insulinę - dla cukrzyków i osób z insulinoodpornością
  • pomagają w walce z cukrzycą
  • sprzyjają utracie masy ciała oraz obniżeniu poziomu tłuszczów w organizmie
odporność
  • wzmagają odporność
  • wspomagają leczenie przeziębień, gryp, infekcji itp.
  • jeden grejpfrut zawiera całą dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C
nerki, wątroba, jelita
  • detoksykują i regenerują wątrobę oraz nerki
  • wspomagają pracę nerek
  • wspomagają leczenie wrzodów dwunastnicy
  • wspomagają układ moczowy
  • korzystnie wpływają na pracę jelit
  • wspomagają trawienie
  • zwiększają wydzielanie żółci
  • poprawiają filtrację krwi
nowotwory
  • chronią przed nowotworami i zmianami nowotworowymi
  • hamują namnażanie się komórek rakowych
  • zmniejszają złośliwość komórek rakowych
kości
  • wzmacniają kości
  • łagodzą objawy artretyzmu
  • chronią przed osteoporozą
inne
  • charakteryzują się działaniem antybakteryjnym, antygrzybicznym oraz przeciwnowotworowym
  • chronią przed działaniem wolnych rodników
  • przeciwdziałają żylakom i sklerozie
  • spowalniają proces starzenia się
  • poprawiają urodę
  • korzystnie wpływają na skórę
  • pomagają leczyć dolegliwości skórne oraz różę
  • pomagają w bezsenności

LEKI:

Należy bardzo uważać, ponieważ nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jedzenie grejpfrutów przy spożywaniu wielu leków jest bardzo niebezpieczne!
Składniki owoców wchodzą w integrację z zażywanymi lekami, co powoduje nawet dwudziestokrotne nasilenie działań niepożądanych i ubocznych.
Picie soków z grejpfrutów przy jednoczesnym zażywaniu niektórych leków może mieć nawet skutki śmiertelne.
Bardzo ważne jest zapytanie lekarza czy przy danych lekach można spokojnie jeść grejpfruty lub poświęcić trochę czasu i poczytać coś więcej na temat leków, które wchodzą w integracje z tymi owocami.
 
Biorąc pod uwagę wszystkie wyżej wymienione korzyści, na prawdę warto włączyć grejpfruty do swojej codziennej diety, nawet jeśli gorzkawy, kwaśny smak nie za bardzo przypada nam do gustu.
 
A Wy? Musielibyście się przekonać co do smaku, czy lubicie te zaskakujące owoce? :)

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz