środa, 24 lutego 2016

Jaki wpływ na zdrowie i urodę ma papryka? Właściwości papryki

Ostra, słodka, pikantna, łagodna - idealnie podkreśla dania obiadowe i sałatki. Dogadza przeróżnym kubkom smakowym i zawsze sprawdza się jeśli chodzi o efekt wizualny. Ale smak, wygląd, różnorodność i bogactwo papryki to nie wszystko, ponieważ kryje ona w sobie pokład takich zdrowotnych właściwości, że nie tylko możemy zyskać na zdrowiu, na ochronie przed różnymi chorobami ale również na wyglądzie.


HISTORIA:
  • Kolebka papryki - Ameryka Południowa oraz Ameryka Centralna
 Najstarsze wzmianki świadczą o tym, że papryka była uprawiana przed odkryciem Ameryki, wzmianki te sięgają do Peru, do grobów w Huata Prieta oraz Ancon.
  • Europa - koniec XVw., zawdzięcza ją Krzysztofowi Kolumbowi, który sprowadził ją z Haiti
PAPRYKA:

 Należy do rodziny psiankowatych i jest dostępna przez cały rok (w październiku trochę traci na wartości.) Pewne jest to, że nie brakuje jej odmian. Każdy z nas na poczekaniu może wymienić kilka, a wszystkich jest na prawdę bardzo bardzo dużo.
Owoce papryki mają właściwości lecznice - i to najbardziej nas interesuje :)


SKŁAD:
  • 100g = ok. 25-30kcal
  • witaminy: C, z grupy B, E
  • minerały: wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor
  • kapsaicyna - odpowiada za ostry, piekący smak
  • antyoksydanty
  • błonnik
KORZYŚCI:

organizm i wzrok
  • wzmacnia odporność
  • zwalcza wolne rodniki
  • rozgrzewa (odmiana ostra)
  • hamuje starzenie się komórek
  • posiada właściwości wykrztuśne (pomocne przy zatokach, zatkanym nosie itp.)
  • oczyszcza drogi oddechowe
  • chroni przed przeziębieniami, grypami, infekcjami oraz pomaga je wyleczyć oraz łagodzić ich objawy
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
  • korzystnie wpływa na wzrok
układ trawienny
  • ułatwia i usprawnia pracę układu pokarmowego
  • poprawia i reguluje trawienie
  • przyspiesza oczyszczanie organizmu
  • posiada działanie moczopędne
  • wspomaga wydzielanie soków trawiennych
  • pobudza apetyt
  • zwalcza biegunkę
  • pomaga przy wzdęciach i zaparciach
  • leczą i wspomagają leczenie atonii jelit i żołądka
serce
  • chroni przed zawałami i miażdżycą
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi
  • korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych
  • ochrania przed zwapnieniem naczyń krwionośnych
  • wspomaga pracę serca
  • zapobiega zakrzepom
  • poprawia krążenie krwi
uroda i inne
  • posiada działanie przeciwbólowe, działa np. na ból głowy
  • wspomaga odchudzanie
  • zapobiega udarom mózgu
  • poprawia stan włosów, skóry oraz paznokci
  • dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu - dla kobiet w ciąży

ODMIANY:

Jak już wspominałam odmian papryki jest na prawdę sporo i nie wymienię ich tutaj wszystkich. Najpopularniejsze i najczęściej używane odmiany papryki to papryka czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa oraz papryki ostre, np. papryczka chili, jalapeno.
  • Czerwona papryka - głównie poprawia naszą odporność immunologiczną oraz pomaga nam w walce ze zmarszczkami. Skrywa w sobie duże bogactwo witamin, z których na pewno wyróżnimy witaminę C oraz beta-karoten. To nie wszystko, ta odmiana dba również o prawidłowy wzrok i naczynia krwionośne.
  • Żółta lub pomarańczowa papryka - ją najbardziej interesuje nasz wzrok. Jest skarbnicą wielu składników mineralnych.
  • Zielona papryka - jedna z najlepszych dla osób na diecie, ponieważ wyróżnia ją niska kaloryczność. Oprócz poprawy sylwetki, dba również o wygląd oraz rozwój płodu.
PRZECIWSKAZANIA:

 Na paprykę niektóre osoby powinny jednak uważać, ponieważ może ona zaszkodzić przy niektórych chorobach, dolegliwościach bądź po prostu przy uczuleniu.
Niewskazana jest w przypadku:
  • chorób przewodu pokarmowego (mowa o ostrej odmianie)
  • choroba wrzodowa (mowa o ostrej odmianie)
  • refluks (mowa o ostrej odmianie)
  • uczulenie
  • ciąża (mowa o ostrej odmianie)

W KUCHNI:

A w kuchni można z nią zrobić wszystko.
Jest jednym z niewielu warzyw, które podczas gotowania nie traci swoich cennych właściwości, także bez obaw!
 
Można ją jeść na surowo, na surowo dodawać do dań mięsnych, rybnych, warzywnych, do sałatek, można ją gotować, dusić, grillować itp. itd.
Biorąc pod uwagę korzyści jakie daje i brak przeciwskazań - nic nie powinno stanąć na przeszkodzie, aby po nią sięgnąć :)

Lubicie paprykę? Jakąś konkretną odmianę np. ? :)

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz