wtorek, 2 lutego 2016

Limonka - czym przewyższa cytrynę? Właściwości limonki

Coraz częściej gości w naszych kuchniach choć wciąż nie jest aż tak popularna jak cytryna. Limonki najczęściej wykorzystujemy do podniesienia walorów smakowych dań i napojów tj. woda, soki oraz drinki. Cytrusy podobnie jak cytryny wykazują właściwości zdrowotne, choć nie zupełnie te same.


LIMONKA
  • Limonka pochodzi z Azji
  • Najprawdopodobniej to z krzyżówki limonki i cytrona powstała cytryna
  • Nazwa: Lima, limonka, limona, limetka, limeta kwaśna
  • Najwięksi producenci: Indie, Meksyk, Brazylia i Argentyna
 Limonka należy do rodziny rutowatych, o owocach okrągłych bądź jajowatych. Są mniejsze niż cytryny, o zielonkawym zabarwieniu i bardziej kwaśnym, cierpkim smaku. Od cytryn różni je również brak pestek, bardziej odświeżający smak i delikatny aromat.

SKŁAD:
  • Witamina C (większa zawartość niż w cytrynie)
  • Witaminy A, B1, B2, B6, E, kwas foliowy
  • Minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez
  • Bioflawonoidy
  • Błonnik
  • 100g = ok. 30kcal

KORZYŚCI:
  • Chroni organizm przed nowotworami, grzybami oraz infekcjami
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Reguluje poziom glukozy we krwi
  • Oczyszcza i detoksykuje organizm
  • Niszczy chore tkanki zalegające w organizmie
  • Korzystnie wpływa na wzrok
  • Wzmacnia i usprawnia układ nerwowy
  • Łagodzi nerwice i stres
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Wspomaga leczenie przeziębień, grypy, chorób gardła itp.
  • Spala tkankę tłuszczową
  • Wspomaga odchudzanie
  • Hamuje procesy starzenia się
  • Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie
LIMONKA W KUCHNI:

Najczęściej jest używana jako dodatek do napoi, stąd w końcu słynna lemoniada.
W celu oczyszczenia i pobudzenia organizmu można wypić rano, zaraz po przebudzeniu szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z limonki bądź cytryny.
Limonka świetnie się sprawdza jako dodatek do drinków, soków ale również można z nią wypić herbatę, zamiast używać cytryny.
Jeśli chodzi o kwaśny smak, można powiedzieć, że limonka odpowiada 3 cytrynom.
Nic nie stoi również na przeszkodzie skropienia sokiem z limonki sałatek, dań mięsnych, rybnych, wypieków, sorbetów itp.


Warto zwrócić uwagę na to, że do uprawy limonek używa się mniejszej ilości chemikaliów niż do uprawy cytryn.
Oprócz wielu właściwości zdrowotnych, limonki posiadają również właściwości kosmetyczne.
Może nie koniecznie chciałabym wymienić całkowicie cytryny na limonki, ale chętnie wykorzystuje te cytrusy zamiennie.

A Ty ? Masz swoje upodobania?

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz