piątek, 12 lutego 2016

Najpopularniejsze ziele w Polsce - właściwości pietruszki

Pietruszka należy do ziół, nasion, liści oraz składników najczęściej używanych w Polskich kuchniach. Czy dodawana jest do rosołu, czy do dań mięsnych lub kanapek - gdzieś zawsze znajdzie swoje miejsce. Jako dodatek "zieleniny", natka pietruszki skrywa w sobie wiele zalet i dodatkowych zastosowań. Oprócz składników odżywczych i wykorzystywania pietruszki - bo jest zdrowa, wykorzystuje się już również w celach leczniczych.


HISTORIA:
  • Powstała ponad 2 tysiące lat temu, najprawdopodobniej było to w Sardynii
  • Medyczne właściwości pietruszki znane są od stuleci
  • Przez Rzymian była wykorzystywana do girland i ozdób stołów w przeświadczeniu, że goście i domownicy wypiją mniej wina ze względu na to, że posilą wcześniej mózg samym zapachem zioła
  • W Polsce znalazła się dzięki Karolowi Wielkiemu
  • Pietruszkę od wieków traktowano głównie jako roślinę leczniczą
PIETRUSZKA:

Jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny selerowatych. W obecnych czasach rzadko spotyka się pietruszkę rosnącą dziko, co nie jest takie dziwne biorąc pod uwagę łatwość uprawy.
Wykorzystać możemy wszystko; i części zielone rośliny, i sam jej korzeń.


SKŁAD:
  • Witaminy A, C, B1, B2, PP
  • Minerały: Żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, mangan, miedź
  • Chlorofil
  • Flawonoidy
  • Błonnik
KORZYŚCI:

układ trawienny i pokarmowy
  • leczy wzdęcia i gazy
  • pobudza trawienie
  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg moczowych
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • zwiększa produkcję śliny
  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • łagodzi problemy i dolegliwości jelitowe oraz układu pokarmowego
nerki i pęcherz moczowy
  • działa moczopędnie
  • pomaga w kamicy moczowej
  • pomaga w chorobach i dolegliwościach związanych z pęcherzem
  • oczyszcza nerki i drogi moczowe
  • stosuje się ją w stanach zapalnych nerek lub pęcherza
menstruacja i układ rozrodczy
  • pomaga wywołać spóźniającą się miesiączkę
  • reguluje cykl miesiączkowy
  • łagodzi bóle menstruacyjne
  • wspomaga walkę z problemami z prostatą
ciśnienie, krew i anemia
  • reguluje ciśnienie krwi
  • zwlacza anemię
  • oczyszcza krew
mózg
  • dotlenia mózg
  • wspomaga pracę mózgu, koncenrację i pamięć
inne
  • zwalcza wolne rodniki
  • hamuje procesy starzenia się
  • korzystnie wpływa na skórę
  • wzmacnia odporność
  • korzystnie wpływa na wzrok
  • pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji
  • stosowana jest w obrzękach
  • przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie


ZASTOSOWANIE PIETRUSZKI:

 Przed zastosowaniem i użyciem najlepiej jest oczyścić pietruszkę oraz odkroić końcówki korzeni.
Oczywiście świeża pietruszka jest dużo lepsza niż ta suszona, jeśli chcielibyśmy przedłużyć świeżość liści - układamy je na chusteczce bądź ręczniku papierowym i wkładamy do lodówki.
 
Najczęściej jest używana jako przyprawa i dodatek do dań, sałatek, kanapek, zup itp.
Jeśli chcemy użyć pietruszki w celach zdrowotnych, najlepiej jest ją zastosować w naparach.
W zasadzie można ją wykorzystać dosłownie do wszystkiego.

A do czego najczęściej Wy jej używacie? :)

POZDRAWIAM :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pietruszkę-natkę, dodaje do wszystkiego czego mogę, podobnie jak koperek:)

    OdpowiedzUsuń