poniedziałek, 21 marca 2016

Czosnek, czyli najstarszy antybiotyk - właściwości lecznicze

Czosnek w mojej kuchni jest obowiązkowy, nie wyobrażam sobie robić zwykłych kanapek z pomidorem i innymi dodatkami, by nie doprawić ich na sam koniec czosnkiem. Można powiedzieć, że się uzależniłam. Jest bardzo starym lekiem i antybiotykiem, stanowiącym podstawę zdrowego trybu życia, o czym informowały już pisma żydowskie, egipskie, indyjskie i inne. Za czasów starożytności nie tylko leczył, ale i dodawał sił oraz chronił przed chorobami, dziś natomiast jest jednym z ważniejszych leków medycyny ludowej i naturalnej.


HISTORIA:
  • Pochodzenie - Azja
  • Polska - za czasów średniowiecza sprowadzili go dla kupców Tatarzy
  • Starożytni Egipcjanie używali czosnku nie tylko w celach leczniczych, ale również wzmacniających. Czosnek dostawały m.in. osoby budujące piramidy, dzięki temu powinni mieć więcej siły i większą odporność, która chroniła ich przed różnymi chorobami
  • Indianie wierzyli, że przedłuża życie
  • Według Arabów czosnek pomaga wytrzymać dłużej bez wody
  • Rzymianie używali go, aby zwiększyć sprawność i siłę żołnierzy
  • Chińczycy łagodzili i leczyli czosnkiem cholerę oraz czerwonkę
  • i wiele, wiele innych przykładów możemy znaleźć na przestrzeni wieków

CZOSNEK:

To roślina należąca do rodziny amarylkowatych, która liczy sobie bardzo dużo gatunków. Nam najbardziej znany jest czosnek pospolity, który jest i rośliną leczniczą, warzywem i przyprawą w jednym.
Oczywiście najwięcej korzyści czerpiemy, gdy spożywamy go w postaci surowej. Może być posiekany, zmiażdżony, w całości - grunt, aby był nie przetworzony i nie poddany np. obróbce termicznej.


SKŁAD:
  • 5g = ok. 6-8kcal
  • woda - w około 60%
  • witaminy: A, C, z grupy B, PP
  • minerały: potas, magnez, żelazo, wapń
  • allicyna
  • olejki eteryczne
  • flawonoidy, aminokwasy, enzymy

KORZYŚCI:

odporność i nowotwory
  • wzmacnia odporność
  • zmniejsza ilość wolnych rodników
  • chroni przed i pomaga leczyć przeziębienia, infekcje i grypy
  • leczy choroby dróg oddechowych
  • hamuje rozwój bakterii
  • leczy bóle gardła
  • obniża gorączkę
  • łagodzi ból głowy
  • pomaga wyleczyć zapalenie płuc, oskrzeli itp.
  • zmniejsza przekrwienie nosa
  • działa antybakteryjnie, antybiotykowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie,
  • chroni przed chorobą nowotworową i pomaga z nią walczyć
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, jelit, przełyku, okrężnicy i żołądka
serce i układ trawienny
  • obniża ciśnienie krwi
  • korzystnie wpływa na pracę serca
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • pomaga w leczeniu chorób serca
  • chroni przed udarem, wylewem i zawałami
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi
  • poprawia krążenie krwi
  • pomaga leczyć choroby układu krążenia
  • korzystnie działa na pracę jelit
  • chroni przed pasożytami i pomaga w walce z nimi
  • niszczy robaki
  • pomaga leczyć choroby układu pokarmowego
  • leczy drożdżaki i pleśniawki
  • poprawia trawienie
  • leczy wzdęcia - pomaga wydalać gazy
  • pomaga na zgagę
cukrzyca i inne
  • obniża poziom cukru we krwi
  • pobudza trzustkę do wydzielania insuliny
  • działa wzmacniająco
  • odmładza
  • pomaga na wypryski, zmiany skórne i grzybicze

DZIENNE SPOŻYCIE - ILE?

Co za dużo, to nie zdrowo - nie powinno się jeść czosnku bez umiaru.
Dlaczego ? W ten sposób można nabawić się biegunki, problemy żołądkowe, ból brzucha, głowy i odczucie przemęczenia.
1-2 ząbki czosnku dziennie spokojnie wystarczy żeby czerpać z nich korzyści dla zdrowia.

JEM CZOSNEK!

Jak już mówiłam, najlepiej jeść czosnek surowy albo w całości, posiekany albo rozgnieciony. Możemy używać go jako przyprawy albo i dodatku do różnych dań, a nawet deserów.
Jak zabić zapach i czosnkowy oddech?
W tym celu można użyć po posiłku zawierającym czosnek - bazylię, tłuste mleko, bakłażana lub suszone śliwki. Pomocne są również jabłka i owoce cytrusowe.
Innym sposobem jest przeżuwanie, ssanie ziaren kawy lub imbiru.
Miód również może okazać się pomocny.

A jak jest u Was? Używacie czosnku, czy zapach skutecznie Was odstrasza? :)

POZDRAWIAM :)

6 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcie. Mogłabym je mieć na głównej ścianie. ja ostatnio odkrywam czosnek niedźwiedzi. tam jest moc ;) Pozdrawiam :0

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek uwielbiam, a kiedy jestem przeziębiona stosuję go również jako lekarstwo. Odkryłam, że jest też dobry na skawrki na ustach - wystarczy przyłożyć wieczorem na 10 minut plasterek czosnku na skarkę, a ta momentalnie się podsusza - lepsze niż Zovirax.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, zewnętrznie pomaga również na opryszczkę :)

      Usuń
  3. Dawniej nie przepadłam, a teraz dodawałabym do każdego wytrawnego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W mojej kuchni czosnek obowiązkowo, zarówno ten zwykły jak i niedźwiedzi :)

    OdpowiedzUsuń