środa, 9 marca 2016

Kokos - niezwykłe lecznicze właściwości symbolu raju

"(...) i to drzewo, które napój i pokarm, i olej wydaje (...)" jak opisywał Platon kokosy na Atlantydzie. To najcudowniejsze dary natury na całej Ziemi. Są niezwykłe nie tylko pod względem smaku, ale również wartości odżywczych, wręcz leczniczych, dzięki którym wchodzą w skład superfoods. Drzewo kokosowe od zarania dziejów było określane mianem takiego, które w pełni zaspokaja wszelkie potrzeby życia, a ponad to posiada tysiąc zastosowań.


HISTORIA:

Palmy kokosowe to prehistoryczne rośliny o nieznanym pochodzeniu. Prawdopodobnie mogą pochodzić z Filipin (gdzie palm kokosowych rośnie najwięcej), choć nie jest to w żaden sposób udowodnione. Równie dobrze może to być Polinezja lub Indonezja.
Na całym świecie kokosy rozpowszechniły się dzięki starożytnym żeglarzom.
 
Skąd się wzięła nazwa i jakie nazwy były wcześniej?
  • "coco" - pochodzi z języków hiszpańskiego i portugalskiego, a tłumaczy się jako "twarz małpy" lub "widmo"
  • "kalpa virksha" - pochodzi ze starożytnego języka Hindusów i oznacza "drzewo dające wszystko, co niezbędne do życia"
  • "pokok seribu guna" - pochodzi z języka malajskiego, a tłumaczy się jako "drzewo o tysiącu zastosowań"
  • drzewem życia - nazywane było na Filipinach
  • inne nazwy, określenia - lekarstwo na wszystkie choroby, najcenniejszy dar natury, duch, napój lwów
Z historii?
  • Podczas II wojny światowej podczas transfuzji krwi, woda kokosowa była używana jako płyn w przypadku gdy krwi zabrakło
KOKOS:

Palma kokosowa jest jedynym gatunkiem, który należy do monotypowego rodzaju kokos i do rodziny arekowatych.
Jak już wspomniałam ma bardzo wiele zastosowań, samo drewno z pnia służy jako bardzo dobry materiał do wyrobu mebli, przedmiotów takich jak instrumenty, łodzie itp. Z kokosu można uzyskać nie tylko pożywienie, ale również napój i olej.
W innych krajach palma kokosowa sprawdza się również jako ubranie, z surowców można również produkować materace, liny, dywany, wycieraczki, pędzle a nawet napęd do samochodu.



SKŁAD:
  • 100g = ok. 350-450kcal (świeży miąższ)
  • witaminy: C, E, K, grupy B, kwas foliowy,
  • minerały: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód
  • białko
  • tłuszcz (zdrowe tłuszcze)
  • węglowodany
  • błonnik
  • pregnenolon
KORZYŚCI:

odporność, układ trawienny i pokarmowy
  • posiadają niezbędne zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe
  • przywracają właściwy poziom naturalnych tłuszczów nasyconych
  • są dobrym źródłem nie tylko zdrowych tłuszczy ale też białek i cukrów
  • wzmacniają odporność i organizm
  • regulują gospodarkę wodno-elektrolitową
  • zapewniają szybki zastrzyk energii
  • działają antywirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie
  • leczą i regenerują tkanki
  • pomagają w walce z grypą, przeziębieniem i odrą
  • niszczą wirusy, dzięki którym możemy zachorować na grypę, odrę, żółtaczkę typu C, AIDS, opryszczę i inne
  • poprawiają absorpcje prawidłowych jonów wapnia oraz magnezu
  • chronią przed zapaleniem gardła, chorobami dziąseł, zapaleniem płuc itp.
  • oczyszczają organizm z toksyn (nawet toksyczne kwasy tłuszczowe trans)
  • poprawiają trawienie
  • wspomagają pracę jelit
  • zapobiegają chorobom jelit
  • korzystnie wpływają na perystaltykę jelit
  • pomagają w przypadku biegunek oraz nudności
serce, mózg i układ nerwowy
  • powodują wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL i obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL
  • pomagają unormować poziom cholesterolu w organizmie
  • korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego
  • zapobiegają chorobom serca
  • chronią przed miażdżycą
  • chronią przed chorobą Alzheimera i łagodzą objawy
  • poprawiają pamięć
  • pomagają nam radzić sobie w sytuacjach stresowych
  • wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego
odchudzanie i uroda
  • wspomagają proces odchudzania się
  • ułatwiają pozbycie się zbędnych kilogramów
  • wspomagają metabolizm
  • zapobiegają otyłości
  • wyrównują poziom cukru we krwi
  • polepszają wydzielanie insuliny
  • łagodzą objawy hipoglikemii
  • pozwalają na spalanie większej ilości kalorii
  • poprawiają wydolność fizyczną i wytrzymałość
  • uzupełniają braki soli mineralnych po aktywności fizycznej
  • spowalniają i zmniejszają objawy starzenia się
  • pomagają utrzymać młody wygląd na dłużej
  • pozytywnie wpływają na skórę, zmiękcza ją i nawilża
  • zapobiegają zmarszczkom
  • korzystnie wpływają na włosy i paznokcie
nowotwory, wątroba i tarczyca
  • chronią przed rakiem piersi i okrężnicy
  • wspomagają pracę wątroby
  • zapobiegają chorobom wątroby
  • wspomagają wątrobę w produkowaniu zdrowego cholesterolu
  • stymulują funkcje tarczycy
  • pomagają przywrócić prawidłową czynność tarczycy
  • wspierają tarczycę
kości i inne
  • chronią przed osteoporozą
  • wspomagają rozwój mocnych kości i zębów
  • zapobiegają powstawaniu ubytków w zębach i chorób dziąseł
  • chronią przed zapaleniami dróg moczowych
  • zapobiegają rzeżączce  
  • zwalczają grzybice i pleśniawki
  • regulują hormony
  • chronią przed chorobami nerek
  • zalecane są dla kobiet w ciąży

JAK KUPIĆ?

Przy zakupie musimy mieć pewność, że kokos jest naturalny, świeży (po potrząśnięciu przy uchu powinieneś usłyszeć chlupot wody) i bez żadnych dodatkowych składników, ulepszaczy itp. Jeśli kupujemy brązowe kokosy, niech mają brązową barwę! Powinny być włochate i wolne od pleśni. Charakteryzują się trzema otworami.
Dzikie kokosy dostępne są głównie w krajach tropikalnych.

JAK OTWORZYĆ KOKOS I JAK JEŚĆ?

Młode kokosy otwierane są za pomocą maczety lub tasaka.
Wodę kokosową najlepiej wypić przez słomkę, gdy już ją wypijemy zostaje nam biały miąższ wewnątrz skorupy, którym śmiało możemy się delektować :)
By łatwiej dostać się do miąższu można przeciąć skorupę na 4 części.
Mleko kokosowe można otrzymać po wymieszaniu miąższu z wodą kokosową.

Macie jakieś pytania albo ulubione przepisy z kokosami, którymi moglibyście się podzielić? :):)

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz