piątek, 4 marca 2016

Rzodkiew, rzodkiewka - właściwości lecznicze, zdrowotne i odżywcze

U mnie w domu rzodkiewkę używało się kiedyś tylko do kanapek. Głównie za sprawą taty ;) Co dzisiaj jest zaskakujące, weźmy pod uwagę np. sam fakt, że jedząc kilka rzodkiewek dziennie już możemy się poczuć zdrowsi, nie trzeba czekać nie wiadomo ile na efekt!  Nie mówiąc o tym, że można ją uprawiać na swoim balkonie, albo jak ktoś nie posiada balkonu - na parapecie!
Jak większość warzyw, rzodkiewka jest bardzo zdrowa i posiada liczne właściwości lecznicze, dlatego warto się do niej przekonać.


HISTORIA:
  • Od kiedy jest znana? - czasy starożytne
  • Europa - około XIIIw
  • Kolebka rzodkiewki - prawdopodobnie południowa Azja
Wzmianki z historii:
  • Starożytny Egipt,
gdzie rzodkiewka była ulubionym przysmakiem faraonów.
  • Starożytna Grecja i Rzym,
gdzie już rzodkiewka znana była ze swoich leczniczych właściwości

RZODKIEWKA:

Nie jest tym samym co rzodkiew, jest jej odmianą, choć niewiele się różnią. Jeśli mowa o odmianach, jest ich oczywiście wiele więcej, różnią się kształtem, barwą i smakiem.
Popularną w Polsce rzodkiewkę możemy dostać przez cały rok, przy czym im wcześniejsze odmiany, tym w smaku są łagodniejsze.
Oprócz właściwości odżywczych, warzywo rzepowate odznacza się właściwości leczniczymi.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 20kcal
  • witaminy: C, grupy B, A
  • minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, miedź,
  • kwasy organiczne i przeciwutleniacze
  • olejki eteryczne
  • woda
  • błonnik
  • węglowodany
KORZYŚCI:

odchudzanie i układ pokarmowy
  • są niskokaloryczne
  • sprzyjają odchudzaniu się
  • przyspieszają metabolizm
  • pobudzają apetyt, łaknienie
  • pomagają w dolegliwościach układu pokarmowego
  • chronią przed niestrawnością
  • regulują procesy trawienne
  • przyspieszają perystaltykę jelit
  • pomagają przy nadfermentacji jelitowej
  • regulują florę bakteryjną jelit
  • zapobiegają zaparciom
  • walczą ze zgagą
  • leczą nadkwaśność żołądka
  • pobudzają wydzielanie żółci
  • oczyszczają organizm z toksyn i odtruwają
  • wspomagają pracę wątroby
serce, mózg i nerki

  • korzystnie wpływają na pracę serca
  • obniżają wysokie ciśnienie
  • zmniejszają poziom złego cholesterolu
  • zapobiegają chorobom układu krążenia
  • dotleniają mózg
  • poprawiają koncentrację oraz pamięć
  • przepłukują oraz oczyszczają nerki
  • zapobiegają pojawieniu się kamieni nerkowych i pomaga je usunąć
odporność i uroda
  • działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, grzybobójczo
  • leczą infekcje, przeziębienia, grypy
  • łagodzą objawy przeziębień, grypy np. kaszel
  • wzmacniają odporność organizmu
  • pomagają przy astmie i chorobach dróg oddechowych
  • zapobiegają wypadaniu włosów, łupieżowi i łamaniu się paznokci
  • przyspieszają porost włosów
  • poprawiają wygląd zarówno włosów, jak i paznokci
  • poprawiają stan skóry
  • pomagają w trądziku i przy cerze łojotokowej
inne
  • na nerwobóle i bóle reumatyczne
  • pomagają przy niedokrwistości

RZODKIEWKA W KUCHNI:

Najzdrowszą formą tego warzywa jest oczywiście forma surowa. Rzodkiewkę można dodawać do kanapek, do past kanapkowych, do sałatek, do domowych serków twarożkowych.
Nic nie stoi też na przeszkodzie żeby rzodkiewki gotować i dusić lub marynować.
Jest to bardzo łatwe warzywo do hodowli balkonowej/parapetowej, dzięki czemu można jeść je w najświeższej i najzdrowszej postaci.

UWAGA:

Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na nieograniczoną ilość rzodkiewki.
Powinny uważać na nią osoby z chorobą wrzodową żołądku lub dwunastnicy, z nieżytem jelit oraz z zapaleniem wątroby. Uważać powinny na nią również osoby cierpiące na schorzenia nerek oraz serca.

Macie jakieś pytania? :)

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz