środa, 2 marca 2016

Właściwości brukselki - czy warto jeść brukselkę?

Prawdopodobnie najmniej lubiana przez dzieciaki i najczęściej zostawiana na talerzu. Niestety, ponieważ brukselka ma wiele do zaoferowania i odrzucając ją, odrzucamy jej korzystny wpływ na nasze zdrowie i nasz organizm. Czasem nie tylko dzieci, ale i dorośli nie są w stanie przełamać się do zielonego warzywa - podczas gdy wystarczy pokombinować trochę w kuchni, aby brukselka i w oczach i w zapachu nabrała apetycznych walorów.


HISTORIA:
  • Powstała z krzyżówki jarmużu z kapustą w Belgii
  • Europa Północna i Zachodnia uprawa - od XVIIw
  • Nazwa wzięła się od stolicy Belgii
BRUKSELKA:
 
Należy do rodziny kapustowatych, w której jest najmłodszym członkiem, a możliwe że i nawet jednym z najzdrowszych. Jest rośliną dwuletnią i posiada właściwości nie tylko odżywcze (których jest prawdziwą skarbnicą) ale i lecznicze.
 
Jak usunąć zniechęcający zapach?
 
Przy gotowaniu wydziela mocny, wyrazisty zapach, który odstrasza smakoszy, tegoż zapachu możemy jednak uniknąć poprzez dodania do wody szczypty cynamonu, mleka czy skórkę chleba. Za sprawą takiego dodatku jednocześnie pozbędziemy się gorzkiego posmaku.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 40-44kcal
  • witaminy: C, A, B1, B2, B5, B6, E, K, H, kwas foliowy
  • minerały: magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, sód, fosfor
  • węglowodany
  • karotenoidy, chlorofil
  • białka
  • przeciwutleniacze
  • glukozynolaty, indole
  • błonnik
KORZYŚCI:

nowotwory
  • posiada właściwości antyrakowe
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych - blokuje rozwój nowotworów
  • chroni przed nowotworami: piersi, prostaty, płuc, jelita grubego, żołądka
  • pomaga dojść do siebie po przebytej chorobie nowotworowej

organizm i odchudzanie i cukrzyca
  • wzmacnia odporność
  • ochrania przed wirusami i infekcjami
  • łagodzi choroby dróg oddechowych i wspomaga ich pracę
  • zwalcza wolne rodniki
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi i walczy z astmą, zapaleniem strun głosowych, oskrzeli, z gruźlicą itp.
  • na zmęczenie organizmu (dodaje sił)
  • na bóle reumatyczne
  • wspomaga odchudzanie
  • jest niskokaloryczna
  • ma niski indeks glikemiczny - dla cukrzyków jak najbardziej
serce, kości i wzrok
  • pomaga w chorobach sercowo-naczyniowych np. miażdżyca
  • chroni przed zawałami
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • reguluje ciśnienie krwi
  • wspomaga pracę serca
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów
  • chroni przed osteoporozą
  • korzystnie wpływa na rozwój kości u dzieci
  • wpływa korzystnie na wzrok
  • zapobiega pojawianiu się zapaleń, schorzeń spojówek oraz rogówki
ciąża, płodność
  • zaleca się brukselkę kobietom w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy
  • zwiększa płodność
  • przyspiesza likwidację nadmiaru estrogenu z organizmu kobiety - w ten sposób zapobiega rozwojowi nowotworów sutka, jajników i macicy
  • poprawia jakość spermy
inne
  • hamuje procesy starzenia się
  • korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego
  • wspomaga procesy trawienne
  • korzystnie wpływa na pracę mózgu

JAK KUPIĆ I ZJEŚĆ?

Wybierając brukselkę musimy szukać świeżych, ciemnozielonych warzyw, które są dobrze zwarte, twarde i najlepiej nie dużej wielkości. Nie wybieramy tych z pożółkłymi, zwiędłymi liśćmi.

Gdyby ktoś miał wątpliwości - tak, brukselkę można zjeść na surowo.
Ale i nie tylko, można ją ugotować - sposób aby nie było niezbyt fajnego zapachu i gorzkiego posmaku podałam wyżej, udusić, przesmażyć itp. Pasuje do wielu dań, większości dań obiadowych, sałatkowych czy zup ;)

Jecie? Czy jeszcze się bronicie przed brukselką? :)

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz