środa, 20 kwietnia 2016

Jakie właściwości ma owoc mango? Poznaj witaminowego króla młodości

Leniwie dojrzewający w tropikalnym słońcu owoc jest nie tylko orzeźwiającą i egzotyczną przekąską, ale również zapewnia zastrzyk wielu witamin i składników odżywczych. Popularny na całym świecie, korzystnie wpływa na zdrowie i na kubki smakowe. Mango ma nie tylko olbrzymią ilość odmian i gatunków, ale również wiele nazw, czy to król witaminowy, owoc bogów, owoc tęcza, owoc młodości, jest symbolem luksusu, pełni życia, sił i witalności, a to wszystko zawdzięcza swemu bogatemu wnętrzu :)


HISTORIA:

Mango pochodzi z Indii, jego historia sięga około 4 tysięcy lat wstecz. W Europie pojawiło się w XVIw., podczas wielu odkryć geograficznych, dokładnie za sprawą portugalskich żeglarzy.
W Polsce jest coraz bardziej popularne, choć wciąż należy do owoców luksusowych, jak większość egzotycznych, tropikalnych rarytasów.

MANGO:

Tropikalne drzewo owocowe mango należy do rodziny nanerczowatych, występuje głównie w Indiach i Indochinach. Jest to roślina wiecznie zielona, a dożyć potrafi nawet 300 lat!
Owocuje co drugi rok, dając przepyszne, soczyste owoce mango o skórce zielonożółtej, czerwono fioletowej lub pomarańczowej. Zależy to od odmian, których mango liczy sobie bardzo dużo.
Owoc posiada na tyle bogaty skład wartości odżywczych, że odznacza się właściwościami leczniczymi.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 60 kcal
  • witaminy: C, A, K, E, z grupy B, kwas foliowy, PP
  • minerały: potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, sód, cynk, miedź
  • błonnik
  • węglowodany
  • białko
  • antyoksydanty (m.in. mangiferyna)
  • flawonoidy
  • polifenole

KORZYŚCI:

odporność, wzrok i uroda

  • wzmacnia odporność
  • działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo
  • zwalcza wolne rodniki
  • ułatwia wchłanianie żelaża
  • korzystnie wpływa na wzrok
  • niweluje negatywny wpływ promieniowania UV na skórę
  • opóźnia procesy starzenia się
  • pomaga w chorobach skóry
  • nawilża i oczyszcza skórę
  • korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
nowotwory
  • hamuje rozwój raka okrężnicy i piersi
  • hamuje rozwój guzów
  • eliminuje szkodliwe komórki nowotworowe
  • chroni zdrowe komórki
  • zapobiega transformacji nowotworowej
cukrzyca, zespół metaboliczny i odchudzanie

  • obniża poziom cukru we krwi
  • obniża insulinoodporność
  • korzystnie wpływa na tolerancję glukozy
  • pomaga utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego
  • syci na długo
  • pomaga kontrolować apetyt
  • pomaga w walce z nadwagą
  • sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę
  • korzystnie wpływa na procesy trawienne
inne
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • poprawia samopoczucie
  • chroni przed chorobami serca i przed anemią
 

JAK KUPIĆ, OBRAĆ I ZJEŚĆ?

Najlepiej wybierać dojrzałe owoce, które możemy poznać po skórce.
Zbyt czerwony - przejrzały
Zbyt zielony - niedojrzały.
Skórka nie powinna mieć uszkodzeń i plam.
Owoc nie powinien być ani zbyt miękki, ani zbyt twardy, po nacisku powinien się delikatnie ugiąć.
Jak natomiast obrać mango?
Najlepiej ułożyć owoc pionowo, ogonkiem ku dołowi i w ten sposób odkroić szersze boki. Odkrojony miąższ kroimy w kratkę, a skórkę odwracamy na drugą stronę. Odkrawamy kostki miąższu od skórki, a owoc od pestki i gotowe.

Przepisów i sposobów na mango jest pełno. Wszystko zależy od inwencji twórczej. Zarówno sprawdzi się w deserach, jak i daniach głównych, w sałatkach, w mięsach, w sokach i koktajlach, w lodach itp.

UWAGA - ALERGIA!

Mango może powodować alergie u alergików. Objawia się to po zjedzeniu owocu opuchlizną, wysypką i podrażnieniem. Przy dużych ilościach mango może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Lubicie mango? :)

POZDRAWIAM :)

5 komentarzy:

  1. Jeeej, kocham mango! Dojrzałe jest takie pyszne i smakuje cuuudownie! :) ale zawsze mam problem z obieraniem i teraz już wiem jak to zrobić precyzyjnie! :)
    Wielkie dzięki i serdecznie zapraszam nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeeej, kocham mango! Dojrzałe jest takie pyszne i smakuje cuuudownie! :) ale zawsze mam problem z obieraniem i teraz już wiem jak to zrobić precyzyjnie! :)
    Wielkie dzięki i serdecznie zapraszam nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię :) jedynie mogłoby być ciut tańsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Szczególnie do koktajli i mojej ulubionej salsy z mango, awokado, pomidorów i kolendry

    OdpowiedzUsuń