piątek, 1 kwietnia 2016

Właściwości rabarbaru - to w końcu leczy, czy szkodzi?

Mi rabarbar kojarzy się z domkiem na wsi u babci, w którym unosi się zapach ciasta i innych wypieków, a na stole stoi dzbanek z kompotem rabarbarowym :) Przywołuje na myśl lato, choć sezon na rabarbar, który jest u nas bardzo krótki, zaczyna się na wiosnę. Czy warto go w pełni wykorzystać? Oprócz orzeźwiającego, kwaskowatego smaku okazuje się, że rabarbar skrywa w sobie wiele dobrego. W przeciwieństwie do innych rodzajów żywności, w przypadku tego warzywa (tak, to jest warzywo), spożywanie na surowo nie jest do końca zdrowe i bezpieczne ze względu na szkodliwe kwasy szczawiowe.


HISTORIA:
  • Pochodzenie: Mongolia, Chiny oraz południowa Syberia
  • Znany od: około 3tys lat p.n.e.
  • Medycyna chińska: używała rabarbaru od tysięcy lat
  • W Europie od: około XVIw., co zawdzięczamy Marco Polo
  • W Polsce jako uprawa rabarbaru jako rośliny jadalnej od: około XVIIIw.
  • Nazwa: rabarbar transportowany był z Azji do Europy przez rzekę Wołga, więc został mianowany "obcym znad Wołgi". To sformułowanie z języka greckiego brzmi: "rhabarbaros"

RABARBAR:

To rodzaj rośliny, która należy do rodziny rdestowatych. Może być uprawiana jako roślina ozdobna, lecznicza lub o wyjątkowych walorach smakowych; liczy sobie około 60 gatunków. Uprawa nie jest trudna, wręcz przeciwnie i w Polsce dosyć często rabarbar jest w ogródkach uprawiany.
Ważne jest, że do części jadalnej tych roślin zaliczamy tylko i wyłącznie łodygi! Liście oraz kwiaty są trujące i toksyczne.
Inaczej nazywany rzewieniem, rabarbar jest uznawany i klasyfikowany jako warzywo. Wyjątkiem są jedynie Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się go do owoców.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 20kcal
  • witaminy: A, C, E, kwas foliowy
  • minerały: fosfor, magnez, potas, sód, żelazo
  • błonnik
  • szkodliwe kwasy szczawiowe (zwłaszcza na surowo)
KORZYŚCI:
  • zmniejsza rozwój komórek nowotworowych
  • posiada właściwości antynowotworowe (rabarbar pieczony)
  • wspomaga układ krążenia
  • posiada właściwości przeczyszczające
  • reguluje trawienie
  • usprawnia pracę jelit
  • pomaga na wzdęcia
  • odkaża organizm i oczyszcza z toksyn
  • odkwasza organizm
  • wzmacnia odporność
  • ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • ma właściwości estrogenne
  • pomaga w problemach skóry trądzikowej

PRZECIWSKAZANIA:

Jak już wspominałam, w składzie rabarbaru znajdziemy szkodliwe kwasy szczawiowe, więc niestety nie może się obejść bez przeciwskazań. Nie jest polecany mężczyznom ze zbyt niskim testosteronem, gdyż może go jeszcze bardziej zaniżyć, osobom chorym na nerki oraz reumatyzm.
Najbardziej szkodliwy jest w postaci surowej, podczas gotowania, pieczenia czy duszenia, wyżej wspomniane kwasy w dużej mierze ulegają rozpadowi.

JAK JEŚĆ?

Otóż nie musi być wykorzystywany jedynie do wypieków i deserów - choć sprawdza się w nich wyśmienicie.
Warto przyrządzić z niego kompot - niezastąpiony w dużo cieplejszych temperaturach.
Jak również może być dodatkiem do ryb, np. do łososia.
Rabarbar świetnie komponuje się z różnymi przyprawami jak skórka pomarańczowa, imbir, cynamon, tymianek i wiele innych, także śmiało można ponieść się fantazji i eksperymentować ze smakiem w kuchni.

Macie jakieś ulubione przepisy z rabarbarem? Wspomnienia babcinego ciasta, jak akurat w moim przypadku? :)

POZDRAWIAM :)

12 komentarzy:

  1. z dzieciństwa pamiętam mamusię, która zawsze w lecie robiła kompot z rabarbaru i jabłek z naszego ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba żadne dobroczynne właściwości rabarbaru mnie do niego nie przekonają :( Ble!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kompot rabarbarowy, moja mama też uwielbiała go robić jak byłam dzieckiem :) No i ciasto ucierane z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i super rośnie. Miałam jako dziecko w ogrodzie.. jadłam sam bez cukru.. nie wiem jak dawałam radę��. taki kwas��

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny artykuł. Ja uwielbiam rabarbar, ale najbardziej w cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam pojęcia, że liście są szkodliwe. Serio - pierwszy raz słyszę. Muszę koniecznie zapamiętać. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak byłam mała rzadko robiło się rabarbar - ale teraz go zapiekam :) Jemy go mało . bo mąż miła kamienie nerkowe i lekarz nie zalecał w diecie .

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam kompot z rabarbaru, który dawano nam do picia w przedszkolu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rabarbar lubię na różne sposoby :) świetny jest właśnie do ryb czy do mięs pieczonych, w wypiekach znakomity, ale także kisiel czy kompot są świetne, a również dżem truskawka-rabarbar :) jeszcze chyba mam paczuszkę mrożonego :) a surowego akurat nie lubię. zazwyczaj go pieke lub duszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbowałaś chyba wszystkie możliwości użycia rabarbaru? :) właśnie nie próbowałam nigdy z rybami czy z mięsem, ale chyba będę musiała spróbować :)

      Usuń