środa, 4 maja 2016

Siemię lniane - jakie ma właściwości zdrowotne i lecznicze?

Z siemieniem lnianym polubiłam się już dość dawno temu, teraz bardzo często towarzyszy mi przy śniadaniach i koktajlach, jest wręcz niezbędny w mojej kuchni. Malutkie nasionka lnu są zaliczane do superżywności, którą wyróżnia bardzo wysoka zdolność lecznicza i prozdrowotna. Siemię lniane nie tylko doskonale wpływa na zdrowie, odporność i urodę, ale również jest bardzo tanie. Warto samemu się przekonać o jego dobroczynnych właściwościach.


SIEMIĘ LNIANE:

Siemieniem lnianym nazywamy drobne nasionka lnu zwyczajnego. Są one płaskie, szarobrązowe, osiągające wielkość ok. 2-3mm. Stosowane są jako środek leczniczy, w medycynie naturalnej są bardzo popularne już od dawien dawna, ale również wykorzystuje się je jako surowiec do oleju lnianego.
Po zalaniu wodą, ziarenka pęcznieją, rosną, przybierają ciemnobrązową barwę i otaczają się śluzem.

SKŁAD:
  • witaminy: E, z grupy B
  • minerały: cynk, żelazo, magnez, potas
  • niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, tłusty olej
  • błonnik
  • związki śluzowe
  • białka
  • sterole
  • kwasy organiczne
  • enzymy
  • fitoestrogeny

WŁAŚCIWOŚCI:

serce i układ pokarmowy
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • chroni przed miażdżycą
  • korzystnie wpływa na transport tłuszczów oraz cholesterolu z krwi
  • zmiękcza i osłania śluzówkę jelit
  • stanowi doskonałą osłonę błony śluzowej jelit i żołądka
  • doskonały na wszelkie stany podrażnienia żołądka czy jelit
  • pomaga na zaparcia i biegunkę
  • łagodzi wrzody
  • łagodzi pieczenie żołądka, zgagę
  • reguluje perystaltykę jelit
  • pomaga w nieżycie żołądka i dwunastnicy
  • pomaga na nieżyt jelit
  • pomaga na wzdęcia
  • łagodzi objawy zespołu jelita wrażliwego
  • chroni żołądek i przełyk
  • może być użyty jako środek delikatnie przeczyszczający
odporność, oskrzela i uroda

  • wzmacnia odporność całego organizmu
  • pomaga w leczeniu przeziębień, kaszlu
  • pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli
  • oczyszcza oskrzela z zalegającej wydzieliny
  • wspomaga leczenie oparzeń i ran
  • korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
  • pomaga leczyć choroby skórne jak np. łuszczycę czy czyraki
  • nawilża suchą skórę i regeneruje
  • pomaga przedłużyć młodzieńczy wygląd skóry
  • odżywia i wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu
  • poprawia kondycję zniszczonych paznokci
inne
  • korzystnie wpływa na odchudzanie (spożywane w małych ilościach)
  • zmniejsza uczucie głodu, syci
  • chroni przed stresem
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • koi nerwy
  • korzystnie wpływa na pracę mózgu, na pamięć i koncentrację
  • chroni przed demencją starczą
  • działa przeciwzapalnie
  • chroni przed rakiem piersi
  • reguluje poziom estrogenów
  • łagodzi objawy menopauzy
  • pomaga w leczeniu dolegliwości i chorób stawów
  • nawilża gardło

JAK SPOŻYWAĆ? JAK DAWKOWAĆ?

Siemię lniane spożywamy po odpowiednim przygotowaniu, czyli namoczeniu.
Nasiona zalewamy gorącą wodą i zostawiamy aż wystygnie - w ten sposób otrzymujemy wywar z siemieniem lnianym.
Równie dobrze możemy pić wywar (nasionka wraz z wodą). Dodatkowo taki wywar możemy sobie urozmaicić innym napojem jak np. mlekiem ryżowym, koktajlem itp., lub użyć samych nasion lnu. Tutaj opcji jest dużo. Stanowią idealną przekąskę, dodatek do sałatek, koktajli, soków, owsianek, deserów itp.
Mówimy oczywiście o całych nasionach, nie tych zmielonych.

Początkowo niech to będą bardzo małe dawki, żeby sprawdzić reakcję naszego organizmu. Z czasem można je troszkę zwiększyć. Leczniczo napary i wywary z siemienia lnianego stosuje się w ilości jednej szklanki na dzień; po pół szklanki rano i pół wieczorem.
Osoby dbające o linie nie powinny przekraczać ilości 3 łyżek siemienia.
Jedna do trzech łyżek jak najbardziej wystarczy.

UWAGI:
  • Siemię lniane ma krótki okres ważności, na to należy zwrócić uwagę.
  • W zbyt dużej ilości może wywołać biegunkę.
  • Jedna łyżeczka to około 45-50kcal.
  • Kobiety karmiące piersią powinny uważać na siemię ze względu na zawartość cyjanowodoru. Są to śladowe ilości, jednak lepiej dmuchać na zimne.
  • Siemię lniane w tabletkach lub mielone zazwyczaj pozbawione jest tłuszczu i większości zdrowotnych właściwości.

Stosujecie siemię lniane? Czy to ciągle coś nowego? :)

POZDRAWIAM :)

11 komentarzy:

  1. uwielbiam siemię lniane! ratuje moje włosy przed sezonowym wypadaniem. sypę zawsze do płatków lub robię miksturkę razem z nasionami chia- a jeśli mielone to tylko w młynku na chwilę przed użyciem. mam też siemię złote które podobno jest jeszcze bardziej odżywcze niż to brązowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, siemię lniane odgrywa ważną rolę w pielęgnacji włosów :) zresztą nie tylko stosowane wewnętrznie ale też w postaci masek i innych cudów :)

      Usuń
  2. ja niestety stanowczo za rzadko go używam, czasami jedynie dorzucę do koktajlu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto częściej po nie sięgnąć :):)

      Usuń
  3. ja uwielbiam, mam w sloiku siemie ze slonecznikiem i platkami owsianymi, dodaje do jogurtu naturalnego z owocami. samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak u Ciebie siemię lniane są niezbędne w naszej kuchni :) Żadna zupa nie może się obyć bez tych ziarenek :D
    Równie owsianki, jaglanki czy inne tego typu posiłki muszą mieć w sobie len :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) O dodaniu do zup nie słyszałam i nie próbowałam, ale jak widać można je dorzucić wszędzie :)

      Usuń
  5. Siemię lniane dodajemy do chleba pieczonego w domu. Do wypieków bezglutenowych się świetnie nadaje, zastępuje gluten, w takim stopniu, w jakim można go zastąpić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) O wykorzystywaniu do pieczywa i wypieków nie wspomniałam :)

      Usuń
  6. Świetny post, bardzo interesujący i pożyteczny ! Nie wiedziałam o tym, z lepiej uważać na siemię kiedy karmi się piersią - za trochę więcej niż miesiąac mam termin porodu, więc zakodują sobie tę informację na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń