wtorek, 7 czerwca 2016

Arbuz i jego właściwości odżywcze - na co wpływa, ile ma kalorii?

Nieodłączny towarzysz lata i wakacji najlepiej smakuje w ciepłe, a nawet upalne dni. Czy to po powrocie z pracy na balkonie lub podwórku, czy na złocistej plaży pod słomianym parasolem, nad rzeką otoczoną dziką przyrodą czy na zielonej szkole. Zawsze możemy liczyć na jego orzeźwiający, słodki smak, który gasi pragnienie a przy okazji dba o nasze zdrowie. Zgadza się, arbuz prócz niezastąpionych walorów smakowych posiada liczne właściwości lecznicze i odżywcze.


HISTORIA:
  • Pochodzenie - środkowa i południowa Afryka
  • Początki upraw sięgają do - 1500r p.n.e. (w stanie dzikim rosły dużo wcześniej)
  • Wzmianki ze starożytności - malowidła ścienne starożytnych Egipcjan, które pzedstawiały ten niezwykły owoc
  • Europa - przełom XI i XIIw., co zawdzięcza się krzyżowcom
  • Polska - pół wieku po dotarciu arbuza do Europy

SKŁAD:
  • 100g = ok. 36kcal
  • woda w około 90-93%
  • witaminy: C, B6, B7, A, pozostałe z grupy B w mniejszej ilości
  • minerały: potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo
  • beta-karoten, luteina, zeaksantyna i inne przeciwutleniacze
  • likopen (który m.in. ma działanie antynowotworowe)
  • cytrulina (która leczy prostatę, tak jak specjalne leki farmaceutyczne, leczy nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego itp.)

KORZYŚCI:

ogólny wpływ na organizm, urodę i odchudzanie:
  • gasi pragnienie
  • działa niczym naturalna "viagra" - zwiększa popęd seksualny
  • hamują i opóźniają procesy starzenia się
  • chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV
  • wspomaga leczenie chorób i zapaleń skóry
  • neutralizuje wolne rodniki
  • polepsza przemianę materii
  • wpływa na przyrost masy mięśniowej
  • jest niskokaloryczny ale ma duży indeks glikemiczny (75)
serce, nerki, nowotwory:
  • wspomaga pracę serca
  • chroni przed chorobami serca, przed zawałem, miażdżycą
  • obniża ciśnienie
  • działa moczopędnie
  • korzystnie wpływa na pracę i funkcjonowanie nerek
  • wspomaga leczenie i łagodzenie chorób nerek
  • działa przeciwnowotworowo
inne:
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy
  • leczy prostatę u mężczyzn
  • rozwiązuje problemy z erekcją
  • łagodzi objawy menopauzy

CUKRZYCA i CIĄŻA:

Niestety, wysoki indeks glikemiczny sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie powinny jadać arbuzów, a przy najmniej bardzo kontrolować ich ilość.
Dla kobiet w ciąży przeciwskazań nie ma, wręcz przeciwnie.
Przy karmieniu spożywany arbuz zwiększa ilość produkowanego mleka i dodaje mu swoich wartości odżywczych.

JAK KUPIĆ?


Są to owoce sezonowe, i w sezonie najlepiej je kupować, choć można się spotkać z nimi o każdej porze roku. Jeśli kupujemy arbuza w całości, powinien być odpowiednio ciężki, bez uszkodzeń, plam i przebarwień na gładkiej skórce.
Jak przechowujemy?
Najlepsze miejsce to to chłodne, pocięte już kawałki przymusowo w lodówce.

Lubicie arbuza? Cóż za pytanie, chyba nie ma osoby, która by nie lubiła? :):)

MIŁEGO DNIA :):)

13 komentarzy:

  1. Kocham arbuzy! Mogłabym je (i zresztą tak robię :P) jeść codziennie.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. Widzę, że ma niezwykłe właściwości. Jak ze wszystkim tak i tutaj właśnie w niektórych przypadkach umiar wskazany :) super post :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niespecjalnie lubię...ale Mąż uwielbia...także musi być w naszym domu od czasu do czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy jest sezon jem je jak szalona ! Nie moge się oprzeć arbuzowi ! Ale uwaga, znam osobę, która go niecierpi (ogólnie nie lubi owoców...). Moja kuzynka nienawidzi arbuza, a gdy kiedyś widziała jak go jadłam skrzywiła się zobrzydzeniem i powiedziała "Fuuu, to paskudne, jak możesz to jeść?". Jak widać, są takie osoby, choć ja nie potrafię zrozumieć ich awersji do tego właśnie owocu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaskakujące również dla mnie, ale gusta potrafią się między sobą bardzo różnić :)

      Usuń
  5. Uwielbiam arbuzy, zwłaszcza jak jestem na Węgrzech - tam smakują mi zupełnie inaczej i mam wrażenie, że mają tam niezłą fazę na ten owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam! :) w sezonie letnim bardzo często kupuję i zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aktualnie arbuz nie przejdzie mi prze gardło bo kilka dni temu jednym się zatrułam... wniosek jest taki, że jeśli już dziwnie smakuje to trzeba go wyrzucić xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham arbuzy, szczególnie w upały :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kocham i córcia kocha <3 :) teraz sezon to można wcinać, a dla dorosłych wersja na wieczór - wstrzyknąć wódkę i do lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) alkoholowe kawałeczki arbuza :) mniam

      Usuń
  10. Uwielbiam, w sezonie letnim zjadany codziennie :D

    OdpowiedzUsuń