poniedziałek, 27 czerwca 2016

Wiśnie sposobem na zdrowie? Właściwości i skład odżywczy

Nie wiem jak Wy, ale mając do wyboru czereśnie i wiśnie, częściej sięgam po te drugie. Może i nie mają tak słodkiego smaku, za to przewyższają czereśnie pod względem właściwości zdrowotnych. Lekko kwaskawy owoc może nie tylko zapobiec zakwasom, złagodzić objawy schorzeń pęcherza moczowego, ale również rewelacyjnie zwalczyć bezsenność i dbać o nasze serce! W medycynie ludowej doceniane są od bardzo dawna, podobnie w kosmetyce, jako że wiśnie dbają nie tylko o zdrowie, ale także o urodę.


HISTORIA:

Historia wiśni sięga aż ok. III w. p.n.e. Podobnie długa jest jej popularność w medycynie ludowej i naturalnej, głównie zalecane przy kamicy nerkowej, chorobach serca, artretyzmie i schorzeniach pęcherza moczowego.
Prawdopodobnie pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie największym kultem objęła je Japonia, stąd nazwa Kraju Kwitnących Wiśni.

WIŚNIA:

To roślina z rodziny różowatych dająca owoce w postaci kulistych pestkowców. Uprawiana jako drzewo owocowe lub w postaci rośliny ozdobnej (najwięcej ozdobnych wiśni z pewnością spotkamy w Japonii.)
Są jednymi z najzdrowszych owoców lata, są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i w 80% składają się z wody.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 47kcal
  • IG = 22
  • woda - około 80% składu
  • witaminy: C, A, z grupy B, PP
  • minerały: żelazo, potas, wapń, magnez, sód, miedź, fosfor, jod
  • błonnik
  • kwasy organiczne (oksalowy, jabłkowy i cytrynowy)
  • garbniki, pektyny, przeciwutleniacze, antocyjany

KORZYŚCI:

odporność, odchudzanie i cukrzyca

  • działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i odtruwająco
  • hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów np. roztocza, HIV
  • wzmacniają odporność
  • zwalczają bezsenność
  • pomagają nam lepiej i dłużej spać
  • rozrzedzają śluz przy stanach zapalnych dróg oddechowych
  • zbijają gorączkę
  • zapobiegają anemii
  • zwalczają stany zapalne
  • pomagają w odchudzaniu
  • zaspokajają apetyt
  • redukują tkankę tłuszczową
  • pomagają w zachowaniu szczupłej sylwetki
  • dozwolone dla cukrzyków
serce, wzrok i układ nerwowy
  • wspomagają pracę serca i je wzmacniają
  • zmniejszają bóle w klatce piersiowej
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • zapobiegają chorobom serca tj. miażdżyca czy zawał
  • chronią przed chorobami układu krążenia
  • wspomagają produkcje czerwonych krwinek
  • pomagają uszczelniać naczynia krwionośne
  • zapobiegają zapaleniu tętnic
  • obniżają ciśnienie krwi
  • zapobiegają powstawaniu skrzeplin i zatorów
  • korzystnie wpływają na wzrok
  • pomagają regenerować wzrok (zwłaszcza przy przemęczeniu oczu)
  • poprawiają ostrość widzenia
  • wzmacniają naczynia krwionośne gałki ocznej
  • poprawiają zdolność widzenia po zmroku
  • pomagają leczyć zapalenie spojówek
  • działają uspokajająco
  • pomagają leczyć nerwice
  • łagodzi skurcze występujące przy nerwicach
układ pokarmowy, moczowy i nerki
  • regulują trawienie
  • zwalczają zaparcia
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • mają lekkie działanie przeczyszczające
  • pobudzają wydzielanie soków żołądkowych
  • działają moczopędnie
  • wspomagają pracę nerek
  • zapobiegają i pomagają leczyć schorzenia pęcherza moczowego
  • działają antybakteryjnie i antyseptycznie
  • chronią przed kamicą nerkową i przed dną
  • wspomagają pracę nerek
inne (reumatyzm, mięśnie, uroda itp.)
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów
  • hamują rozwój komórek nowotworowych
  • pomagają w profilaktyce raka
  • łagodzą reumatyzm i artretyzm
  • zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym stawów
  • działają rozkurczowo na mięśnie gładkie
  • przynoszą ulgę w bólach mięśni
  • zapobiegają powstawaniu zakwasów
  • działają przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i przeciwskurczowo
  • chronią przed chorobą Alzheimera
  • zwalczają wolne rodniki
  • hamują procesy starzenia się, np. powstawanie zmarszczek
  • korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie

WYBIERZ, KUP, JEDZ:

Nie kupujemy wiśni nadgniłych, spleśniałych czy zepsutych - nawet do kompotów czy do przetwarzania, jako że takie owoce będą zawierać pleśnie rakotwórcze (mykotoksyny) i szkodliwe substancje cyjanowodorowe.
Najlepiej zajadać te swoje lub kupować na targach od sprawdzonych sprzedawców.
Jeśli kupujemy na targu lub straganie, wybierajmy wiśnie schowane gdzieś przed słońcem.

Kiedy nie jemy wiśni?
  • Zaraz przed posiłkami, które zawierają mięsa - niestety utrudniają trawienie białka w takim przypadku.
  • Nie powinniśmy również popijać wiśni wodą ani mlekiem.

KUCHNIA:

Wiśnie to jedno wielkie pole do popisu. Śniadania, obiady, desery i wypieki przeróżne, soki, nalewki, napary, herbaty, sałatki - pomysłów jest ogrom.

W jakiej postaci są dla Was nie do odparcia? Lubicie wiśnie? :)

POZDRAWIAM :)

9 komentarzy:

  1. Czytałam z wielką ciekawością. Mnóstwo przydatnych informacji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. już czekam aż będzie w pełni sezon na wiśnie :) uwielbiam je dodać do owsianki z kakao i kokosem, ale także robię dżemy, robię sos do wątróbki czy inne desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy post, warty przeczytania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja to chyba jednak za czereśniami niż za wiśniami <3 mmm.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam jedne i drugie, ale zdecydownanie częściej sięgam po czereśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy wiśnie dodawać do deserów :) Ich smak idealnie się do nich nadaje. Wiśnie wolimy bardziej niż czereśnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo wartościowy post :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wiśnie i wystarczą mi same, bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń