poniedziałek, 18 lipca 2016

Agrest - właściwości zdrowotne i odżywcze

Były truskawki, porzeczki, borówki, maliny - zatem czas na agrest. Nie wiem jak jest u Was, ale dla mnie agrest to zdecydowanie najlepszy smak dzieciństwa. Jeszcze nie tak dawno był obecny w większości ogródków i działek, niestety powoli traci na popularności, co jest niezbyt korzystne z punktu widzenia naszego zdrowia.
Prócz smaku, agrest szczyci się dużą ilością cennych składników odżywczych, dzięki którym dba nie tylko o nasze oczy, mięśnie i urodę, ale również dba o układ moczowy, nerwowy, o wątrobę, serce, układ pokarmowy a nawet wykazuje działania antynowotworowe. Kompleksowe oddziaływanie zdrowotne agrestu i jego słodki, niepowtarzalny smak to niepodważalne argumenty za tym, aby nie rezygnować z jednych z najzdrowszych, sezonowych owoców.


HISTORIA:
  • Pochodzenie - Europa, zachodnia Azja
  • Szczyt popularności w Europie - XVIIIw.
  • Krzewy agrestu nazywane były niegdyś drzewami wróżek, a agrest owocem wróżek. Wierzono, że odpędza nieszczęście i gwarantuje ciepło domowego ogniska

AGREST:

To owoc kolczastego krzewu z rodziny agrestowatych. Pokryty jest delikatnym meszkiem i twardą skórką. Niedojrzałe owoce, najbardziej kwaskawe w smaku są barwy białej, biało-zielonej i w końcu zielonej. Natomiast dojrzały agrest, pełen soczyście słodkiego smaku będzie barwy czerwonej.
W innych odmianach występuje agrest, którego dojrzałe owoce są barwy żółtej.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 44kca
  • witaminy: C, A, z grupy B, kwas foliowy, E, PP
  • minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, krzem
  • węglowodany
  • błonnik
  • kwas jabłkowy, bursztynowy i cytrynowy
  • pektyny
KORZYŚCI:

odporność, uroda i płodność:
  • wzmacnia odporność organizmu
  • działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie
  • chroni przed anemią
  • usprawnia funkcjonowania całego organizmu
  • pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową
  • wpływa na ujędrnianie i regenerację mięśni
  • wspiera nie tylko układ mięśniowy, ale również kostny
  • korzystnie wpływa na urodę, zwłaszcza na stan skóry
  • pomaga przy różnych chorobach i schorzeniach skórnych
  • pomaga w walce z nadwagą
  • wspomaga odchudzanie
  • zwiększa płodność
oczy, układ pokarmowy i moczowy:
  • wspomaga pracę oczu
  • chroni przed chorobami oczu, np. zwyrodnienie plamki żółtej
  • regeneruje wzrok, dba o oczy po ich przemęczeniu np. praca przy komputerze, długotrwałe trasy kierowców itp.
  • ułatwia trawienie
  • reguluje wypróżnianie się, niweluje zaparcia
  • łagodzi ból przy zapaleniu jelit czy żołądka
  • oczyszcza organizm
  • wzmacnia i dba o wątrobę
  • pomaga przy schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego
  • pomaga przy schorzeniach i chorobach nerek
  • działa moczopędnie, żółciopędnie
  • łagodzi ból przy dnie moczanowej
  • usuwa kwas moczowy - zalecany przy artretyzmie
serce, układ nerwowy i stawy:
  • dba o serce, chroni je przed chorobami i schorzeniami
  • np. chroni przed miażdżycą, zawałem
  • zapobiega i pomaga przy nadciśnieniu
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wspomaga układ nerwowy
  • niweluje nerwy
  • łagodzi objawy i podatność na stres
  • wyostrza myślenie, koncentrację
  • poprawia pamięć
  • poprawia samopoczucie
  • łagodzi objawy zwyrodnienia stawów


PRZECIWSKAZANIA:

Agrestu nie zaleca się cukrzykom, osobom cierpiącym na zapalenie jelit, okrężnicy, przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Osoby z chorymi nerkami i drogami moczowymi mogą sięgać po agrest, ale w małych ilościach!
Dodatkowo nie powinno się łączyć agrestu z mlekiem, jogurtem ani suszonymi śliwkami!

KUCHNIA:

Na przepisy kuchenne z wykorzystaniem agrestu jest bardzo wiele pomysłów, ale są również receptury na lecznicze jego wykorzystanie. Np. soki, kompoty i nalewki agrestowe były używane w medycynie ludowej i naturalnej od bardzo bardzo dawna. Do dziś wierzy się, (i sprawdza) że sok agrestowy pomaga na każde zapalenie.
Ponadto agrest można zamrażać, wówczas możemy się nim cieszyć nie tylko w okresie sezonowym.

Lubicie agrest? Jeśli tak, to w jakiej postaci najbardziej; tej przetworzonej czy świeżej, prosto z krzaczka? :)

POZDRAWIAM :)

15 komentarzy:

  1. Pierwszy raz agrest spróbowałam 2 lata temu, dlatego nie jest to mój smak dzieciństwa, chyba że galaretka agrestowa się liczy ;) Nie pomyślałabym, że ma tyle cennych właściwości! Jutro więc wybieram się po niego na działkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka agrestowa! Też pamiętam :)

      Usuń
  2. Wieki już agrestu nie jadłam !

    OdpowiedzUsuń
  3. My już zjadłyśmy agrest na naszych krzaczkach :) Najlepsza jest krzyżówka agrestu z czarną porzeczką. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej krzyżówki jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  4. Agrest lubię, ale inne owoce bardziej. A agrest mam na działce, więc codziennie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. agrest zjem i taki świeży i przetworzony :) kojarzy mi się zawsze z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dojrzały agrest jest też przede wszystkim bardzo smaczny, to jeden z moich ulubionych owoców :) też mam go na działce, więc mogę się nim cieszyć co roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agrest uwielbiam, zwłaszcza prosto z krzaczka, a galaretka arbuzowa - najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To fakt, że agrest odchodzi trochę w zapomnienie. A szkoda. Smak mojego dzieciństwa to kompot z truskawek i agrestu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam agrest! <3 Szkoda, że jest tak niedoceniany.

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja za to nie lubię agrestu :( i niestety źle mi się kojarzy :(

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja za to nie lubię agrestu :( i niestety źle mi się kojarzy :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Średnio za agrestem przepadam,ale od czasu do czasu czemu nie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię, najbardziej do kompotu :-))

    OdpowiedzUsuń