poniedziałek, 8 sierpnia 2016

I morele bęc! O właściwościach leczniczych moreli

Smaczne owoce młodości mają zaskakująco dużo właściwości leczniczych, choć jeśli przyjrzymy się ich wnętrzu, tego co w nim kryją - znajdziemy ogromne bogactwo witamin i składników mineralnych, które są silną podstawą na ich korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko zdrowie, ale również uroda i spokój wewnętrzny, odporność na stres i pomoc w zachowaniu szczupłej sylwetki gwarantuje częste spożywanie moreli.


Na samym początku chciałabym przeprosić za mniejszą aktywność w ostatnim czasie, sezon urlopowy złapał i mnie :)
Końcem lipca wyleciliśmy z narzeczonym do Bułgarii i choć podobają mi się wszelkie wpisy z wakacji, zdjęcia blogowe i tym podobne rzeczy to uwielbiam również czas wolny, a więc całkowicie pozbawiony laptopa, telefonu itd.
Z wyjazdu jestem bardziej zadowolona niż się spodziewałam. Lokalizacja: sklepiki, bary, restauracyjki, deptaki, blisko hotelu plaża; pogoda; morze... Bajka.
Nie mam żadnych zdjęć potraw i jedzenia bo niestety/stety trafiliśmy tylko na polskie smaki ;)
Jednak wszystko co dobre kończy się zdecydowanie zbyt szybko, dzięki czemu już jestem w pełni gotowości do nowych tematów :) Co również cieszy i to bardzo :)



Wracając do moreli...

HISTORIA:
  • liczy sobie ponad 4000 lat
  • pochodzi z Chin
  • Europa (Rzym, Grecja) - I w. p.n.e.
  • Polska - połowa XVI w.

MORELE:

Przepyszne owoce z rodziny różowatych o niesamowitych warunkach dojrzewania. Morele są dosyć kapryśne, przez co trudno jest określić czy w danym roku pojawią się nam owoce. Najlepiej żyje im się w rejonie śródziemnomorskim, gdzie nie ma ani przymrozków, chłodnych temperatur ani suszy.
3-4 morele dziennie w zupełności zaspokajają nasze zapotrzebowanie na większość witamin, co za tym idzie - dbamy o nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję i urodę.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 47kcal
  • witaminy: z grupy B, C, PP, A, E, K, kwas foliowy, amigdalina
  • minerały: potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, jod
  • błonnik
  • przeciwutleniacze (m.in. beta-karoten), flawonoidy, pektyny, garbniki
  • fitosterole

KORZYŚCI:

ogólny wpływ na organizm i urodę

  • działają zasadotwórczo
  • pomagają zwalczyć nadkwasotę
  • regenerują organizm
  • chronią przed infekcjami i podnoszą odporność
  • chronią przed wolnymi rodnikami
  • spowalniają procesy starzenia się
  • dbają o nasze oczy
  • doskonale wpływają na stan naszej cery
  • rozświetlają skórę i pomagają leczyć jej choroby
układ pokarmowy, nerki, anemia i nowotwory

  • wspomagają pracę układu pokarmowego
  • usprawniają przemianę materii
  • pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu
  • sprzyjają odchudzaniu
  • pomagają przy chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy
  • regulują pracę nerek
  • pomagają leczyć anemię
  • wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
  • posiadają działanie antynowotworowe
  • pomagają w leczeniu, profilaktyce i rekonwalescencji przy chorobach nowotworowych
  • chronią przed pojawieniem się nowotworu, zwłaszcza pzed rakiem żołądka
układ sercowo-naczyniowy
  • pomagają przy niewydolności i zaburzeniach pracy serca
  • wzmacniają po zawale
  • zalecane przy nadciśnieniu
  • wspomagają pracę serca
  • są w stanie pomóc trwale obniżyć wysokie ciśnienie

PRZECIWSKAZANIA !

Jeśli chodzi o morele - na parę rzeczy trzeba zwrócić uwagę.
Mianowicie w dużych ilościach działają przeczyszczająco, powoduję nie tylko biegunkę ale również dotkliwe bóle brzucha. Biegunkę może spowodować mała ilość moreli jeśli popijemy je wodą - tego nie robimy.
Jako że nie należą do łatwostrawnych lepiej nie łączyć ich z daniami objadowymi, mięsnymi ani z mlekiem.

Kto powinien uważać na morele?
 
  • Osoby chore na cukrzycę.
  • Osoby, które mają problemy z tarczycą i wątrobą.
  • Osoby, które cierpią na choroby żołądka, dwunastnicy oraz wrzody.
  • Osoby, które mają skłonności do biegunek lub sięgając po jedną morelę nie mogą powstrzymać się przed sięganiem po kolejną i kolejną, i kolejną.

A jak jest u Was? Morele to te owoce, po które sięgacie z przyjemnością, czy raczej omijają wasze kubki smakowe? :):)

POZDRAWIAM :)

13 komentarzy:

  1. Ja sięgam po nie z ogromną przyjemnością :) Uwielbiam morele :D

    OdpowiedzUsuń
  2. morele bardzo lubię i w sezonie nigdy nie mam ich dość :) właśnie jutro będę miała do owsianki :)
    Ps. jak fajnie Cię zobaczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia z wakacji, dwa lata temu byłam tam całą rodziną. Moreli nie specjalnie lubię...jednak dużo słyszałam o tym, że są godne uwagi

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe wakacje :) A co do samych moreli, to jakoś za świeżymi nie przepadam - wolę te suszone. No chyba, że używam ich do wypieków - wtedy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam morele, są pyszne no i bardzo zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku moreli jeszcze nie jadłam :) wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy morele jak już wspominałyśmy wcześniej i co roku mamy ich zdecydowanie za mało w swoim menu :/ Niestety najbliższy sad z tymi owocami nie miał łatwego sezonu i też były bardzo drogie.
    Super, że wakacje się udały! Wracaj z nową energią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że mają tyle zalet :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasami sięgam po morele, ale już dawno ich nie jadłam. Dla mnie są pyszne, ale rzeczywiście trzeba nie przesadzić z ich ilością :)

    OdpowiedzUsuń