środa, 21 września 2016

Kiełki życia, czyli o właściwościach leczniczych lucerny, alfa alfa

Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, który rodzaj kiełków jest najzdrowszy i bije na głowę wszystkie pozostałe - to są to kiełki alfaalfa, czyli lucerny. W medycynie ludowej jest wykorzystywana od dawien dawna, także jej niezwykłe lecznicze i prozdrowotne właściwości nie powinny nikogo dziwić. Jednak dla większości osób są to informacje nie znane, co chciałabym choć odrobinę zmienić.


LUCERNA:

To roślina należąca do rodziny motylkowatych licząca sobie ponad 100 różnych gatunków.
Duża część ludzi kojarzy lucernę tylko i wyłącznie jako roślinę pastewną - nie bez powodu, rośliny są uprawiane z przeznaczeniem na paszę, siano, susz itd., ale nie tylko. Prócz pastewnych zastosowań, lucerna kryje w sobie o wiele więcej skarbów, z których żal byłoby nie skorzystać.
Można powiedzieć, że jest spokrewniona z koniczyną.

HISTORIA:
  • Pochodzenie - Persja, ponad 2500 lat temu
  • Herba Medica - nazwa łacińska lucerny, która bezpośrednio odwołuje się do jej właściwości leczniczych
  • To jedna z najstarszych roślin uprawnych
  • Stosowana była już w starożytnej medycynie, m.in. w Chinach
  • Europa - Zawdzięcza ją Aleksandrowi Wielkiemu
  • Polska - prawdopodobnie XVI lub XVII w.  

SKŁAD:
  • kanwanina - chroni przed niektórymi nowotworami
  • witaminy: B, C, D, E, K, PP
  • minerały: żelazo, fosfor, krzem, potas, wapń, magnez,
  • chlorofil
  • fitoestrogeny

KORZYŚCI:

odporność, uroda i cukrzyca:
  • wzmacnia system odpornościowy
  • chroni i pomaga w leczeniu grypy, przeziębień, infekcji, zapalenia płuc, migdałków, alergii, astmy, gruźlicy itp.
  • obniża gorączkę
  • dodaje energii, wigoru
  • poprawia wydolność fizyzną
  • spowalnia procesy starzenia się
  • obniża poziom cukru we krwi
układ pokarmowy, trawienny i moczowy:
  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • przywraca apetyt
  • wspomaga procesy trawienne
  • pomaga na wzdęcia i wrzody
  • pomaga leczyć wrzody
  • zmniejsza ryzyko nowotworów układu trawienia
  • wspomaga leczenie prostaty
  • wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego
inne:
  • wspomaga laktacje
  • łagodzi objawy menopauzy
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zapobiega anemii
  • oczyszcza krew
  • działa oczyszczająco przy chorobach nerek
  • działa moczopędnie
  • wspomaga układ nerwowy
  • zapewnia spokojny sen
  • zmniejsza bóle reumatyczne
  • pomaga przy artretyzmie, przy zapaleniu stawów

UWAGA!

Jedząc kiełki codziennie należy zrobić sobie przerwę po około 2-3 miesiącach.
Zwłaszcza osoby, które mają problemy z krzepliwością krwi i zażywają leki - koniecznie powinny skonsultować się z lekarzem.

KUCHNIA:

A w jaki sposób z nich korzystać? Podejrzewam, że dzisiaj każdy znajdzie już ogromną pulę przepisów, w których mógłby kiełki umieścić.
Najprostszym, ale i jednym ze smaczniejszych sposobów, jest kanapka z kiełkami i innymi dodatkami. Można je sypać do sałatek, dań wegetariańskich czy mięsnych - według uznania.
Więcej o kiełkach - pisałam tutaj :)

Lubicie kiełki? Podzielcie się ulubionym wykorzystaniem :)

POZDRAWIAM :)

5 komentarzy:

  1. tuż przed wakacjami zamówiłam sobie spory zapas różnych kiełków do domowej produkcji- oje ulubione smakowo to kiełki rzodkiewki. niestety jeśli chodzi o lucernę to trafiłam na jakieś felerne bo nie chcą mi kiełkować w ogóle! a szkoda! ale na pewno nie zrażę się i po Twojej notce zamówię jeszcze raz z innej firmy- może tym razem będą dobre i wykiełkują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełki są wspaniałe, uwielbiam przede wszystkim ich smak. Ostatnio dodaję je prawie do wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja przeważnie kiełki dodaję do kanapek lub sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kupować kiełki na kanapki :) Najczęściej jednak kupuję kiełki rzodkiewki, bo są wyraziste w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy kiełki ale nie jadłyśmy jeszcze tych! :D Koniecznie musimy je kupić :)

    OdpowiedzUsuń